Белгийският премиер подаде оставка

OFFNews Последна промяна на 18 декември 2018 в 22:11 1915 0

Снимка premier.be

Белгийският премиер Шарл Мишел съобщи тази вечер пред парламента, че подава оставка. Той се отправи незабавно за среща с крал Филип.

В началото на декември партията Нов фламандски алианс, която беше мандатоносител на правителството, изтегли своите министри заради несъгласие с подкрепата за споразумението на ООН за миграцията.

Въпреки тези действия Шарл Мишел пътува до Маракеш за подписването на документа, упълномощен от парламента, където се обособи мнозинство от партии в управлението и опозицията.

Подкрепата за миграционното споразумение доведе до митинг на крайната десница в Брюксел преди два дни, когато се стигна до размирици и нанасяне на щети по сгради на Европейската комисия.

В последните две седмици Мишел водеше усилени преговори в парламента и с отделни представители на политическите сили, за да спаси своето правителство. След като обяви, че се оттегля тази вечер, повечето депутати го изпратиха на крака и ръкопляскаха дълго след като той напусна пленарната зала на парламента.

Белгийските медии тази вечер отбелязват, че е възможно кралят да не приеме оставката на премиера - в изчакване на необходимите за случая политически консултации. Възможно е правителството на Мишел да бъде преназначено като служебно до следващите избори, които са през идната пролет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови