Белгийският министър на външните работи е призован да подаде оставка заради руска и иранска делегация

OFFNews 20 юни 2023 в 12:48 2640 0

Хаджа Лабиб

Снимка Уикипедия

Белгийският министър на външните работи Хаджа Лахбиб

Белгийският министър на външните работи Хаджа Лабиб е призована да подаде оставка, след като предостави визи на делегации от ирански и руски градове за участие в конгрес на кметовете в Брюксел миналата седмица, предаде Ройтерс.

Три седмици след като служителят на белгийската неправителствена организация Оливие Вандекастеле беше освободен от ирански затвор, Лабиб е одобрила визите на граждани от държави, подложени на международни санкции. Заради това срещу нея е започнала проверка.

42-годишният Вандекастеле беше арестуван при посещение в Иран през февруари 2022 г. и осъден през януари на 40 години затвор и 74 удара с камшик по обвинения, включително шпионаж. Той беше освободен миналия месец при размяна на затворници с ирански дипломат, който е бил в белгийски затвор във връзка с неуспешен заговор за бомба.

„Брюкселската среща на върха за градовете“, която се проведе миналата седмица, събра кметовете на повече от 300 международни града, включително Брюксел, Богота, Киев и Техеран, както и членове на Европейската комисия и Европейския парламент. Те се събраха, за да обсъдят предизвикателствата, пред които са изправени градовете.

Държавният секретар по външните отношения и външната търговия на правителството на Брюксел Паскал Смет подаде оставка в неделя, след като стана ясно, че то е платило разходите на делегациите от Иран и Русия. 

„Намерихме имейл, показващ, че моята служба се е съгласила да покрие разходите на ръководителите на делегациите от Техеран и Казан. Сега моля организаторите да поемат тези разходи“, каза Смет на пресконференция в неделя.

Той съобщи още, че не е запознат с имейла, и добави, че член на неговия кабинет е направил грешката.

Белгийският депутат от ирански произход Даря Сафаи от опозиционната партия N-VA настоя в понеделник Лабиб също да се оттегли.

„Нуждаем се от министър, който поема своята отговорност“, заяви Сафаи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки