Белгийски политик се самоуби след скандал с карикатура

OFFNews Последна промяна на 09 октомври 2017 в 10:59 10015 1

Дилан Вандерсникт (24 г.), бивш заместник-председател на младежката организация на най-голямата белгийска партия Нов фламандски алианс (НФА, националисти), е намерен мъртъв и изглежда става дума за самоубийство. Това съобщи БТА като се позова на белгийски медии.

Младежът е бил част от партийната организация в продължение на осем години.

През май Вандерсникт помести във Фейсбук карикатура, на която рисуван арабски шейх е в сексуална поза с русокосо момиче, чието лице изглежда е взето от нечия снимка. Жалба срещу карикатурата подаде студентка от Белгийската работническа партия (крайна левица), която се разпозна на колажа. Тя обясни, че действията срещу нея са предизвикани от участието ѝ в протест срещу политиката на държавния секретар по убежището и миграцията Тео Франкен (НФА).

Карикатурата на Вандерсникт съдържаше надписа "Бежанци, добре дошли. Културното обогатяване е сигурно". Впоследствие студентката подаде жалби в полицията, до ръководството на университета и до кварталния специалист срещу радикализацията.

От НФА се разграничиха от Вандерсникт, а той съобщи, че се е извинил. В следващите месеци младежът е напуснал поста си в НФА и се е присъединил към малко известно фламандско националистическо движение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови