Белгия предприе най-мащабната полицейска операция след хакване на приложение

OFFNews Последна промяна на 09 март 2021 в 18:59 2387 0

Най-мащабната полицейска операция в историята на Белгия е била предприета рано тази сутрин, съобщиха местни медии.

Действията са по разследване на приложение за електронни устройства (Sky ECC), използвано от международната организирана престъпност. Криптираното приложение предоставя възможност разменяните съобщения да изчезват след 30 секунди, както и всички данни да бъдат изтривани с парола.

Достъпът до приложението е платен. Разследваните са продавали и мобилни устройства от известни марки, но превърнати в "сигурни" с премахването на камерите, микрофоните и възможността за спътниково проследяване. Плащанията за приложението (2200 евро годишно) и устройствата (около 5000 евро) са извършвани с биткойн или през системата "Пей пал" (PayPal), за да останат анонимни.

Приложението е било "пробито" от белгийските власти преди месеци и това е довело до днешната операция, в която са участвали 1500 полицаи и са претърсени над 200 места в цялата страна. Отбелязва се, че разследването е свързано с търговия с наркотици, пране на пари и корупция.
Миналата година в подобно разследване на криптирано приложение (Encrochat) участваха службите на Великобритания, Франция и Холандия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови