Белгия осъди ирански дипломат за планирана терористична атака

OFFNews 04 февруари 2021 в 17:44 1671 0

Снимка pixabay

Белгия осъди ирански дипломат за планиране на бомбен атентат по време на митинг на иранската опозиция край Париж през 2018 г., предаде Би Би Си. 

Нападението е било предотвратено.

49-годишният Асадола Асади е осъден на 20 години лишаване от свобода. Той е работил в иранското посолство във Виена. Арестуван е през 2018 г. в Германия, където е без дипломатически имунитет. Няколко дни преди да бъде задържан, той се е срещнал с белгийска двойка от ирански произход в пицария в Люксембург.

Насиме Наами и Амир Саадуни са били арестувани в Брюксел с половин килограм експлозиви и детонатор, подготвени за атентат срещу митинга на иранската опозиция във Франция. Двамата не отричат, че са получили "пакет" от Асади, но твърдят, че не са знаели какво е съдържанието му.

Във връзка с планирания атентат беше задържан и още един мъж -  белгийско-иранският поет Мерхад Арефани.

Тримата са обвинени в съучастие и получиха присъди между 15 и 18 г. лишаване от свобода.

Атентатът е бил планиран за митинга на опозиционната група Национален съвет на съпротивата на Иран -  крило на Организацията на муджахидините на иранския народ, която през 80-те водеше въоръжена борба срещу властите в Техеран. На митинга са присъствали стотици иранци, живеещи в Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови