Белгия намали издръжката на брата на краля заради протоколни гафове

OFFNews 30 март 2018 в 11:55 3377 0

Принц Лоран Белгийски

Белгийският парламент реши тази нощ да намали с 15 процента за срок от една година издръжката на принц Лоран, съобщи БТА.

Решението е взето въпреки изпратеното до депутатите писмо от принца часове преди гласуването. В писмото си Лоран коментира, че срещу него се действа "с ярост", както и че се дава оценка на цялостното му съществуване. Той отбелязва, че още от детска възраст е посветил живота си на краля и държавата. Принцът добавя, че не е имал възможност да работи като останалите граждани, за да бъде самостоятелен.

Решението на парламента е по предложение на правителството, заради постоянно неспазване на протокола от страна на принца. Лоран губи еднократно 46 хиляди евро от 308-те хиляди евро годишна издръжка от държавния бюджет.

Допитване до общественото мнение наскоро показа, че мнозинството белгийци (51 на сто) биха подкрепили подобна мярка и дори пълното прекратяване на издръжката на Лоран. Принцът е наказан заради участие в събитие на посолството на Китай в Брюксел, което е трябвало да бъде съгласувано с белгийското министерство на външните работи. Лоран не се е допитал до правителството в този случай и се появил на събитието с военна униформа. Според протокола представителите на монархията трябва да съгласуват с изпълнителната власт срещите си с чуждестранни дипломати и обществени личности. 

принц Лоран е син на крал Албер II и по-малък брат на настоящия крал на Белгия Филип.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови