Белгия изпраща на Украйна изтребители F-16

OFFNews 11 октомври 2023 в 17:08 2308 0

Снимка БТА/АП

Володимир Зеленски

Белгия ще изпрати изтребители F-16 на Украйна, считано от 2025 г., като ще осигурява и тяхната поддръжка, обяви официално днес белгийският министър-председател Александер де Кро, цитиран от Ройтерс.

Той направи това след среща с украинския президент Володимир Зеленски в Брюксел.

По-рано днес белгийски медии цитираха по въпроса министъра на отбраната на страната Людивин Дендондер.

"От 2025 година нататък Белгия ще бъде в състояние да достави Ф-16 на Украйна", заяви Де Кро на пресконференция. "(Изтребителите) ще бъдат на ваше разположение съгласно решението на правителството към този момент", добави премиерът, обръщайки се към Зеленски.

Белгия, където са централите на НАТО и Европейският съюз, ще осигури освен поддръжката на изпратените изтребители, и обучението на украинските инженери и механици, така че те да могат да поддържат сами бойните машини, посочва Ройтерс.

"От самото начало ние бяхме пределно ясни за това, че ще осигурим поддръжка, че ще осигурим обучителен персонал и че ще осигурим и наши собствени изтребители Ф-16, в това число например двуместен Ф-16, в рамките на тренировъчните мисии, които ще бъдат осъществени из цяла Европа в идните месеци", заяви белгийският министър-председател, цитиран от Укринформ.

Де Кро каза още, че извънредните приходи, сега на стойност 1,7 милиарда евро, от замразените руски активи ще бъдат насочвани към Украйна и през следващата година с предназначение за военно оборудване, хуманитарна помощ и възстановяване.

В Брюксел Зеленски посети централата на НАТО за първи път откакто Русия осъществи пълномащабното си нашествие в Украйна миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!