Белгия гони граждани на ЕС без доходи

OFFNews 25 януари 2012 в 12:23 1624 0

До какво ще доведе новият закон?
До какво ще доведе новият закон?

Белгия прие нов закон, който дава възможност граждани на Европейския съюз да бъдат експулсирани от страната, ако не могат да докажат, че имат постоянна работа и доходи.

Промените са приети в последните дни на правителството на бившия премиер Ив Льотерм, съобщава телевизия RTL, цитирана от БТА.

Медията дава конкретен пример с 47-годишната Кристин. Тя е френска гражданка, но от 30 години живее край град Намюр, където е работила в търговията на едро. Тя сключва брак с белгиец, ражда две деца, след това се развежда. В момента французойката живее на семейни начала с друг белгиец, но и двамата са останали без работа и ползват социални помощи. Неотдавна Кристин отива в общината, за да смени личната си карта, чийто срок отдавна е изтекъл.

Тогава научава в каква ситуация се намира - социалните помощи не се признават за семеен доход и ако до месец не намери работа, тя ще бъде заплашена от експулсиране във Франция. Преди това тя можело да бъде настанена в център за бежанци, охраняван от полицията. Дори ако сключи брак с настоящия си приятел, тя няма да получи облекчен статут. Остава една последна възможност - да придобие белгийско гражданство. Това е позволено по закон, ако е живяла в Белгия поне три години. Доказването на продължителността на престоя обикновено се прави с помощта на документи и на свидетели. Според местните власти случаите на експулсиране на европейци от Белгия по подобни причини са рядкост, но са и възможност, предвидена от закона. Преди да се пристъпи към намесата на полицията, изпадналите в сходна ситуация получават покана да представят доказателства за доход в срок от един месец, а ако не са в състояние да го направят, след още един месец те трябва да напуснат доброволно страната.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови