Бележка от затрупани преди 7 дни миньори: Живи сме, не се отказвайте

OFFNews 18 януари 2021 в 15:11 4086 0

Снимка AP/БТА

Спасители обявиха, че 12 китайски миньори, блокирани при експлозия в мина за злато преди седмица, все още са живи.

Държавните медии съобщават, че работниците са успели да изпратят бележка с думите "не спирайте да се опитвате да ни достигнете", една седмица след инцидента. 

Съдбата на други 10 миньори, изчезнали след експлозията, все още не е известна.

Инцидентът, който блокира 22-мата миньори, се случва на 10 януари в мината Хушан в провинция Шандун в Източен Китай, след като експлозия блокира изхода и комуникационните системи в мината.

Според държавните медии спасителите успяват да осъществят контакт с някои от миньорите през тясна шахта. Те усещат дърпане на въжетата, които са спуснали в шахтата и след това изпращат храна, лекарства, хартия и моливи на бедстващите. Според бележката, която спасителите вадят от шахтата, 12 души все още са живи в средната част на мината, докато другите 10 са в неизвестност.

Бележката, написана от затрупаните миньори. Снимка: XINHUA/БТА

Съобщава се, че миньорите са поискали още лекарства, включително обезболяващи и противовъзпалителни, както и бинт за ранените. Те разказват и че нивата на подземните води са високи. 

Китайските медии съобщават, че са изкопани още няколко спасителни шахти, с надеждата да бъдат спасени работниците, които вероятно се намират на около 600 метра от входа.

За инцидента е съобщено със закъснение, което е изгубило критични часове в опитите за спасяване на миньорите. Заради 30-часовото забавяне са уволнени местният секретар на Комунистическата партия и кмета.

Подобни инциденти не са рядкост в Китай и често са свързани с лоша организация на безопасността на труда. 

През декември миналата година 23 миньори загинаха след изтичане на въглероден оксид в мина за въглища.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови