Беларуските власти повдигнаха обвинения срещу Мария Колесникова

OFFNews 17 септември 2020 в 18:07 2747 1

Снимка архив

Беларуски следователи официално повдигнаха обвинения срещу опозиционната лидерка Мария Колесникова, заради призиви за “действия, насочени срещу националната сигурност на Беларус”, съобщи Ройтерс.

Според властите тя е отправила призиви за завземане на властта и насилствена промяна на конституционния ред, като е използвала медиите и интернет. Според действащия Наказателен кодекс за такъв тип престъпление се предвиждат от две до пет години затвор.

Припомняме, че Колесникова в момента е в арест в Минск, където беше задържана след като скъса паспорта си на беларуско-украинската граница миналата седмица, като по този начин тя осуети опита да бъде изгонена от страната.

38-годишната Колесникова е член на Президиума на Координационния съвет на опозицията, която не признава резултатите от президентските избори от 9 август, според които Александър Лукашенко печели с над 80%. Други членове на Координационния съвет са или задържани, или прогонени, като на свобода в страната остава само Светлана Алексиевич. По информация на Би Би Си европейски дипломати дежурят в дома ѝ, за да предотвратят неин евентуален бъдещ арест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови