Беларуската тв излъчи самопризнания на Протасевич. Баща му: Това не са негови думи

OFFNews Последна промяна на 25 май 2021 в 09:45 7708 0

Снимка БГНЕС

Беларуската държавна телевизия излъчи вчера видео, в което 26-годишният журналист Роман Протасевич се признава за виновен по обвинения за организиране на масови безредици.

"Мога да заявя, че нямам никакви проблеми със здравето, отношението на служителите към мен е максимално коректно и по закон. Сега продължавам да сътруднича на следствието и давам показания с признания по повод организацията на масови безредици в Минск", казва той в записа.

Дмитри Протасевич - баща на журналиста, вярва обаче, че синът му е бил принуден да се признае за виновен.

"Мисля, че са го принудили. Това не са негови думи, не е неговата интонация на говорене. Той се държи много сдържано и виждате, че е нервен. Много е вероятно носът му да е счупен, защото формата му е променена и има много пудра отпред. Мисля, че вероятно е бил накаран да го направи. Синът ми не може да признае, че е създал масови безредици, тъй като той просто не е правил такова нещо."

"Този възмутителен инцидент и видеото с Протасевич, което изглежда записано под натиск, са срамни атаки срещу политическото несъгласие и свободата на словото", заяви в своя позиция американският президент Джо Байдън.

Той осъди остро действията на Беларус и допълни, че екипът му разработва подходящи опции, за да може лицата, отговорни за инцидента, да понесат съответни последствия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови