Беларус: забраниха на гражданите да напускат страната; в съда опозиционер се намушка с химикалка в гърлото

OFFNews 01 юни 2021 в 22:42 7771 1

Снимка АП / БТА

Беларус ограничи възможностите на гражданите си да напускат територията на страната по суша. Само хората, имащи разрешително за постоянен престой в чужда държава, ще могат да го правят. Опозицията разкритикува този ход като нарушаване на закона, предаде Франс прес.

В публикувано днес съобщение в "Туитър" беларуската служба за гранична охрана обяви, че разрешение за временно пребиваване в чужда страна не представлява мотив за пътуване в чужбина.

Беларус въведе през декември 2020 г. ограничения за пътуванията в чужбина. Като причина за това бе изтъкната пандемията от коронавирус. Гражданите имаха право досега да напускат страната си само веднъж на всеки шест месеца.

Пътуванията по въздух остават свободни, но възможните дестинации са ограничени, след като ЕС забрани беларуски самолети да ползват неговото въздушно пространство, съобщава БТА.

Няколко десетки беларуси избягаха от страната си през последните месеци заради репресиите на властта срещу антиправителствени демонстранти. Съседна Литва издаде на редица беларуски дисиденти шестмесечни визи.

Опозиционер се намушка с химикалка в гърлото

Същевременно днес беларуски опозиционен активист се намушка с химикалка в гърлото по време на съдебно заседание.

Кадри на беларуската служба на радио "Свободна Европа" показват как Степан Латипов лежи на дървена пейка в арестантската клетка в съдебната зала.

Друг видеозапис показва как Латипов е отвеждан, за да бъде качен на линейка, а по ризата му се виждат петна от кръв.

"Беларуският активист и политически затворник Степан Латипов си преряза гърлото в съдебната зала днес", написа в Туитър намиращата се в изгнание опозиционна лидерка Светлана Тихановска.

"Той е бил заплашен, че семейството му ще бъде преследвано, ако не се признае за виновен. Това е резултатът от държавния терор, репресии и изтезания в Беларус. Трябва да спрем това незабавно", заяви тя.

Според независимата медия "Наша нива" стоящите наблизо служители от охраната не са могли да отворят арестантската клетка веднага, защото не са улучили правилните ключове. 

Степан Латипов е откаран в болница в безсъзнание. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2261

1

mirimbi

01.06 2021 в 23:24

Нещата загрубяват! Нека да чуя нещо от защитниците на режима на Лукашенко!
А така беше и в България - само отбрани можеха да напускат границите на "рая" в който са затворени!. О
 
X

Да помогнем на украинските деца!