Беларус осъди известна дисидентска рок група на две години поправителен труд

Продължават репресиите на Лукашенко

Искра Ангелова 13 април 2024 в 09:00 1807 1

Алес Беляцки зад решетките - 5.01.2023 г.

Снимка Снимка: BeITA Pool Photo чрез AP/БТА

Алес Беляцки зад решетките - 5.01.2023 г.

Беларуските власти осъдиха вчера известна дисидентска рок група, като определиха бандата и тримата ѝ членове като "екстремисти" и ги осъдиха на две години поправителен труд, предаде АП. Това е поредният случай на продължаващите от години репресии срещу инакомислието в Беларус, посочва агенцията.

Членовете на Низкиз (Nizkiz) – Александър Илин, Сяргей Кулша и Дмитри Халякин, бяха обвинени, че са планирали и организирали действия в тежко нарушение на обществения ред.

През 2020 г., когато Беларус бе разтърсен от масови протести след спорното преизбиране на президента Александър Лукашенко за шести мандат, групата издаде песента „Правила“, която се превърна в химн на протестите. Видеоклипът на песента бе заснет на една от демонстрациите срещу авторитарния лидер, припомня АП.

В отговор на протестите правителството на Лукашенко предприе брутална кампания, арестувайки над 35 000 души. Хиляди други бяха бити, а мнозина бяха определени за „екстремисти“ – етикет, който често се използва срещу критиците. Репресиите продължават и днес, припомня АП.

В допълнение към присъдата групата и музикантите са включени в регистъра на екстремистите, което на практика означава забрана на песните на групата, както и преследване на феновете ѝ.

Бандата е създадена през 2008 г. в град Могилев в източната част на страната. През януари 2024 г. тримата музиканти от Низкиз бяха арестувани и първоначално им бяха повдигнати обвинения за дребни нарушения, но след това властите образуваха криминално дело срещу тях. Оттогава тримата са зад решетките.

През февруари правозащитната група „Вясна“ обяви музикантите от Низкиз за политически затворници. Според „Вясна“, която е най-старата и известна правозащитна група в страната, в момента в Беларус има 1387 политически затворници, включително основателя на „Вясна“ Алес Беляцки, който спечели Нобеловата награда за мир през 2022 г.

Беларуската опозиционерка Светлана Тихановска призова вчера музикантите по света да изразят солидарност с беларуските си колеги, „които са осъдени за песни за свобода“.

„Режимът в Беларус продължава безмилостната атака срещу нашата култура“, посочи Тихановская в писмено изявление до АП. „Песните на „Низкиз“ звучаха на протестите през 2020 г. Затова членовете на тази популярна група бяха брутално задържани в техните апартаменти и след това осъдени. Това е още един срамен акт на отмъщение от страна на режима“, посочи Светлана Тихановска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки