Беларус гони всички шведски дипломати от Минск

Лъчезар Вълев 08 август 2012 в 13:11 6625 0

Посолството на Швеция в Минск. Снимка: wikipedia
Посолството на Швеция в Минск. Снимка: wikipedia

Беларус призова всички дипломати да напуснат посолството на Швеция в Минск, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки беларуското външно министерство.

Едновременно с това Минск взе решение да затвори дипломатическата си мисия в Стокхолм.

Усложненията в отношения между двете страни възникнаха, когато преди дни МВнР на Беларус експулсира шведския посланик Щефан Ериксон, заради това, че се срещал с беларуски опозиционери.

В отговор Стокхолм обяви, че няма да приеме евентуален нов посланик на Беларус, който да замени напусналия позицията си дипломат.

Наред с това Швеция анулира разрешителните за пребиваване на двама беларуски дипломати, които бяха помолени да напуснат пределите на страната.

Междувременно външният министър на Беларус Андрей Савиних отрече Ериксон да е бил експулсиран и обясни на по-дипломатичен език, че е било взето решение акредитивните му писма да не бъдат подновени.

На 4 юли малък самолет, пилотиран от двама шведи, излетя от Литва и навлезе без разрешение в беларуското въздушно пространство.

По време на полета край град Иванец и столицата Минск от въздуха бяха хвърлени около 800 плюшени мечета с надписи, апелиращи Беларус да зачита гражданските права и свободи.

После самолетът безпроблемно се върна в Литва, след което излетя за Швеция. Отговорност за акцията пое шведска пиар агенция.

След случилото се властите в Беларус уволниха началниците на граничните войски и на противовъздушната охрана. Президентът Александър Лукашенко се закани, че следващи такива провокации ще бъдат спирани с всички възможни средства, в това число и с помощта на оръжие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови