Беларус блокира tut.by, арестувани са и журналисти

OFFNews 19 май 2021 в 13:24 1407 0

Снимка tut.by

Беларус спря достъпа до независимия новинарски портал tut.by след решение на Министерството на информацията, в което се твърди, че медията многократно е нарушавала Закона за средствата за масова информация. 

13 журналисти от медията, сред които и главният редактор Марина Золотова, пък са обвинени в укриване на данъци, съобщава руската редакция на Би Би Си. 

"Няма достъп"

От вчера това е съобщението, което се появява, когато се направи опит да се влезе в портала. Официалното обвинение  е свързано с отразяването на дейността на фондация BYSOL, която е свързана с набирането на средства за хора, пострадали по време на протести или уволнени по политически причини. Според решението на Министерството на информацията това противоречи на чл.38 от Закона да средствата за масовата информация,  който забранява разпространението на информация за организации, които не са регистрирани официално. 

Срещу основателите на фондацията пък е образувано дело по обвинение за "финансиране на екстремизъм".

Арестувани журналисти

Няколко дни преди спирането на сайта, редица журналисти от медията са били посетени от Държавния отдел за финансови разследвания или от полицията. 13 журналисти от всички, чиито домове са претърсвани, са арестувани. На сутринта е била претърсена и редакцията на медията, след което е била и запечатна.

Вчера е образувано и дело срещу арестуваните журналисти на основание чл. 243 от НК на Беларус за укриване на данъци и такси в особено големи размери.

Реакциите

От tut.by съобщиха, че ще продължат да работят в социалните мрежи, докато са "в неизвестност".

Беларуският опозиционен лидер Светлана Тихановска пък определи този акт "умишлено убийство" на свободните медии. Тя заяви още, че за случая е  сезирана Европейската комисия, както и че ще настояват за спешно стартиране на програма за подкрепа на независими медии и за защита на журналисти.

В страната се състояха и протести в защита на медията.

Защо tut.by беше важен?

Tut.by беше една от малкото независими медии в страната, която стана международно популярна миналото лято по време на протестите срещу Лукашенко. Тя беше една от малкото, които в реално време отразяваха всички протестни акции, побоите и арестите на протестиращи.  

Натискът срещу медията се засили през септември, когато беше временно лишена от акредитация заради "неточна информация, увреждаща държавните интереси".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews