Беларус: Агресията на НАТО ни принуди да позволим руски ядрени оръжия на наша територия

OFFNews 28 март 2023 в 12:08 4916 16

Владимир Путин и Александър Лукашенко

Снимка Getty Images

Владимир Путин и Александър Лукашенко

Агресивните действия на държавите от НАТО, застрашаващи сигурността на Беларус, ни принудиха да позволим разполагането на руски ядрени оръжия на наша територия, заявиха от беларуското министерство на външните работи, предаде Ройтерс.

Преди три дни руският президент Владимир Путин обяви, че е сключил споразумение с Беларус за разполагане на тактически ядрени оръжия на територията на страната. Вчера Европейската комисия (ЕК) заяви, че плановете на Русия да разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус водят до опасна ескалация на напрежението и че "ще има последващ отговор". Днес беларуското министерство на външните работи обоснова решението си да си сътрудничи с Русия в изявление, като заяви, че Минск действа, за да се защити от Запада:

"През последните две години и половина Република Беларус е подложена на безпрецедентен политически, икономически и информационен натиск от страна на Съединените щати, Обединеното кралство и неговите съюзници от НАТО, както и от държавите членки на Европейския съюз. (...) С оглед на тези обстоятелства и произтичащите от тях основателни опасения и рискове в сферата на националната сигурност, Беларус е принудена да реагира чрез укрепване на собствения си капацитет за сигурност и отбрана", се казва в изявлението.

Минск заяви, че руските ядрени планове няма да противоречат на международните споразумения за неразпространение, тъй като самата Беларус няма да има контрол върху оръжията:

"Освен това плановете, оповестени през уикенда от руския президент Владимир Путин, да бъдат разположени руски тактически ядрени оръжия в Беларус не са в разрез с международните споразумения за неразпространение на ядрени оръжия, тъй като страната няма да има контрол над тях", казват още от външното министерство на Беларус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

17

dolivo

28.03 2023 в 19:20

Ядрените централи не могат да работят с плутоний, четете

Само за оръжия става, или за батерия на космически кораб, щото отровен много

Но да, Лукашенко е марионетка, и много се изплаши от смъртта на негов близък приятел наскоро....

15914

16

поп Дръвчо

28.03 2023 в 18:48

Какви гайчици бе, Анти, там се краде на едро.

Спокойно можеш да заложиш че са продали плутония някъде в някоя ядрена централа по-източно.

10298

15

AntiZ

28.03 2023 в 17:41

Бас хващам, че на руската измет, и така нареченото им ядрено оръжие е бъгаво! Някой откраднал кабел, друг платчица, трети присвоил гайчици, тенекийка му потрябвала за оградата. Плашат гаргите.

615

14

швейк

28.03 2023 в 15:23

късият плашипутарник в кремъл трепери от страх и се опитва да развява някакви страхове, но вече май никой не му се връзва. лукашенко е просто едно безгласно пуделче на мацква, в каквото ще се превърне и самата мацква спрямо бившите им и бъдещи господари от златната орда

12407

13

Bad Horse

28.03 2023 в 15:14

Русия вече има ядрени оръжия в анклава Калининград. Това е просто тупане по гърдите за домашна консумация.

-529

12

6екеr4о

28.03 2023 в 14:35

Бай Б. се прави на геополитик, ма не му се получава, те фатмаците са дялани камани, където и да ги сложищ, все пречат!
А Бай Лукашенко, изпърдяният козел, всекакви ибрикчийски номера ше извърти, само и само да не праща войска в УкраИна, щото това би означавало начало на гражданска война!?

345

11

Джендо Джедев

28.03 2023 в 14:12

Борисов,

Те и нацистите в Третия Райх така говореха навремето - бъдещето ще покаже. Е, показа го. ;) Чакайте си вие "светлото бъдеще", откак съществувате все това правите. А то все не идва.

Ако Югославия не се беше разделила, сега щяха да си живеят мирно и сговорно, нали? ;)

15914

8

поп Дръвчо

28.03 2023 в 13:34

Единдвама, те пичовете от Беларус отдавна са се осъзнали ама руския ОМОН ги бие по бройка.