Беглец от рая на Ким Трети бе почетен гост на речта на Тръмп

OFFNews 31 януари 2018 в 09:43 3345 0

Севернокореец, който избягал от страната си и днес е получил убежище в Сеул, бе сред почетните гости в Конгреса по време на първата реч на президента Доналд Тръмп "За състоянието на съюза".

Джи Сьон-хо бе настанен в близост до първата дама Мелания Тръмп на специална трибуна, запазена за гостите на президента.

Джи избягал от родината си през 2006 г. Преди това той е преживял истинска драма в Северна Корея. През 1996 г. бил прегазен от влак. Трябвало да бъде опериран, но операцията протекла зле и той загубил единия си крак и останал траен инвалид.

После в родината му започнали да го преследват, защото посетил Китай, за да търси храна за бедното си семейство. Това разказа преди четири години пред "Гардиън" самият Джи Сьон-хо. Всичко това го принудило да избяга и днес той помага на други севернокорейци също да избягат.

По време на словото си Тръмп отдаде специална почит на Джи и каза, че днес той разпространява онова, от което режимът в Северна Корея се страхува най-много, а именно истината.

Конгресмените аплодираха дълго Джи, а президентът Тръмп каза, че историята на севернокорееца е пример за пламенното желание на всяко човешко същество да живее свободно.

Сред другите специални гости бяха и родителите на американския студент Ото Уормбиър, който беше задържан в Северна Корея и който бе върнат оттам в кома и почина малко след това. Родителите на Ото също бяха аплодирани горещо от конгресмените, като майката на покойния студент дори се просълзи.

Сред гостите бяха и хора, борили се с пожарите в Калифорния и с наводненията в Тексас миналата година, както и войник, който след като изгубил двата си крака и ослепял в резултат на експлозия на крайпътна бомба, е поискал да бъде включен отново в битката срещу Ислямска държава, съобщава БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови