Бащата на починалото в ирански арест момиче: Властите лъжат

OFFNews 22 септември 2022 в 19:04 4849 1

Масха Амини

Снимка Ройтерс

Починалото 22-годишно момиче Махса Амини в Техеран след ареста й

Бащата на Махса Амини, 22-годишното момиче, чиято смърт доведе до вълна от протести в Иран, обвини властите в лъжа и прикриване на причините за смъртта й. 

В интервю за BBC Persian Амджад Амини обясни, че не му е било позволено да види доклада от аутопсията на дъщеря си и отрече тя да е била с влошено здраве, както твърдят властите. 

22-годишната Махса от иранската провинция Кюрдистан изпадна в кома и почина след ареста ѝ в Техеран по-рано този месец от моралната полиция, която прилага строги правила в ислямската република, изискващи от жените да покриват косите си и да носят свободни дрехи на обществени места. Органите на реда отхвърлиха подозренията, че тя е била бита. Версията им е, че жената просто е паднала, докато е чакала с други задържани жени.

Младата жена беше арестувана от моралната полиция за неправилно и неподчинено на шариата носене на хиджаб. Иранските власти твърдят, че Амини не е била бита, а е получила "внезапна сърдечна недостатъчност", след като е задържана.

Бащата на Махса допълни, че 17-годишния й брат е бил с нея, когато е задържана. "Синът ми беше с нея. Молил се е да не я задържат, но и него са удряли. Помолих ги (властите - бел. ред.) да ми покажат телекамерите на служителите по сигурността, но ми отговориха, че камерите са изтощени.“

Според иранските власти момичето е било облечено в неприлични дрехи по време на ареста си, но баща й отрича това.

Амджад Амини допълни, че многократно е бил възпрепятстван от медицинския персонал да види тялото на дъщеря си след смъртта й. "Исках да видя дъщеря си, но не ме пуснаха", каза той. По думите му, когато поискал да види протокола от аутопсията, лекарят му казал: "Ще напиша каквото искам и това няма нищо общо с теб".

Бащата видял тялото на дъщеря си едва след като било приготвено за погребението и единственото, което било открито, било краката и главата: "Имаше синини по краката й". 

По думите му властите са обещали да проучат причината за нараняванията, но така и не е получил отговор от тях след това: "Те ме пренебрегнаха. Сега лъжат".

В по-ранно изявление Мехди Фарузеш, генерален директор на съдебната медицина на Техеран, заяви, че "не са наблюдавани наранявания по главата и лицето, нито натъртвания около очите или фрактури в основата на черепа на Мехса Амини", както и че няма признаци на вътрешни наранявания.

Амджад Амини нарече лъжа и твърденията на Фарузеш, че младата жена е претърпяла мозъчна операция на осемгодишна възраст: "Те лъжат. Тя изобщо не е била в болница през последните 22 години, освен заради настинка. Никога не е претърпявала операция". 

От BBC Persian са разговаряли с двама от съучениците на Махса Амини, които са заявили, че не знаят някога да е била в болница преди. Баща й отрича и друго твърдение - че многократно е колабирала, докато е работила в магазин. 

Махса е трябвало да започне да учи в университет следващата седмица. Пътуването на семейството до Техеран е трябвало да бъде последната им почивка преди началото на курса й.

"Тя искаше да учи микробиология. Искаше да стане лекар – това беше мечтата й, която никога няма да се сбъдне", каза Амджад Амини и допълни, че на 20 септември момичето е щяло да стане на 23 години. 

През последните пет дни по време на протестите са убити общо 17 души, предаде BBC Persian.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

1

dolivo

22.09 2022 в 19:39

добър ден, тоталитарен режим да не лъже

и на всичко отгоре си лягат и спят спокойно апаратчиците, защото е в името на по-голямото добро

затова индивдуалистичният запад е по обаятелен и атрактивен

там службата за по голямото от нас идва след като си минал през индивидуалния си катарзис без да ти пречат и насилват

е поне в общи линии и предимно - винаги някой ще намери 1 пример

фокусирайте се на поуката от тази статия и гласувайте отговорно, за тези които няма да ви грабят индивидуално и насилват като стадо нанякъде