Бащата на Махса Амини е задържан на годишнината от смъртта на дъщеря му

OFFNews 17 септември 2023 в 16:36 2246 0

Махса Амини

Снимка GettyImages

Махса Амини

Иранските власти задържаха бащата на Махса Амини на годишнината от смъртта на 22-годишното момиче, съобщиха ирански журналисти и правозащитни организации, цитирани от Си Ен Ен. 

Амини беше убита в ареста на моралната полиция на 16 септември 2022 г., след като беше арестувана, защото не носила забрадката си правилно. Смъртта ѝ в ареста предизвика протести в цял Иран.

Иранският журналист и основател на активисткото издание „IranWire“ Мазиар Бахари каза, че бащата на Амини, Амджад, е бил призоваван от служители по сигурността в месеците след смъртта на дъщеря му.

"Днес той беше задържан за няколко часа", каза Бахари.

Семейството на Амини е посетило гроба ѝ в западния кюрдски град Сакез в петък, съобщи IranWire в събота.

Хеликоптери са забелязани да кръжат над гробището с множество военни и полицейски служители, разположени в района.

На следващия ден Амджад е задържан от властите между три и четири часа със сина си, който е предупреден, че ще бъде прогонен в отдалечено село, ако насърчи хората да присъстват на церемонии, отбелязващи годишнината от смъртта на Амини.

Иранските власти категорично отрекоха съобщенията за задържането на Амджад в събота, като държавната медия IRNA описа съобщенията като "фалшиви" в публикация в Telegram.

Това се случва, след като чичото на Амини, Сафа Аели, който живее в Сакез, също беше арестуван от властите във вторник, според член на семейството и доклади от информационната агенция на активистите за правата на човека.

Десетки излязоха на протести, за да отбележат годишнината от смъртта на Амини, а властите разположиха въоръжена охрана в много градове като демонстрация на сила.

Много протестиращи скандираха "Жени, живот, свобода".

Най-малко 13 кюрдски града в провинцията, откъдето произхожда Амини, са протестирали, посочва организацията за кюрдски права Hengaw в публикация в Туитър.

ООН съобщи, че през ноември миналата година повече от 300 души са били убити по време на протестите, включително повече от 40 деца. 

Хиляди други бяха арестувани по време националния протест, продължил месеци. Иран е екзекутирал седем протестиращи за участието им в безредиците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика