Барозу към Гърция: Обещанията ви вече не стигат

Елица Мартинова 27 юли 2012 в 11:27 1626 0

Жозе Мануел Барозу и Андонис Самарас, Снимка: АР
Жозе Мануел Барозу и Андонис Самарас, Снимка: АР

„Европейската комисия ще застане зад Гърция, но само думите вече не са достатъчни. Делата ви са много по-важни”, заяви в четвъртък председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу по време на посещението си в Гърция.

Както прогнозираха анализаторите, Барозу увери премиера Самарас, че европейските лидери желаят югозападната ни съседка да остане в ЕС.

Председателят на ЕК посочи още, че разбира притесненията и недоволството на гръцкия народ, но реформите са повече от нужни.

Бележките на Барозу бяха очаквани за Гърция, която се бе подготвила да отвърне на призива на ЕК чрез схема за въвеждането на строги бюджетни икономии.

В деня на посещението лидерите на трите партии от управляващата коалиция – Фотис Кувелис, Андонис Самарас и Евангелос Венизелос, се срещнаха в Атина.

В присъствието на представители на ЕС, ЕЦБ и МВФ  те обсъдиха план за бюджетни съкращения в размер на 11,5 млрд. евро.

Коалиционните партньори обаче не успяха да постигнат консенсус и насрочиха допълнителна работна среща за понеделник.

С плана за суровите съкращения Гърция показва решителност да отговори на изискванията за реформи и цели да успокои международните кредитори, пише днес австрийският вестник „Ди Пресе”.

Ако влезе в сила, програмата за бюджетни съкращения ще се отрази най-вече върху пенсионерите, твърди „Ди Пресе”, позоваващ се на гръцки медии.

Таванът за максималните пенсии ще бъде занижен от 2773 на 2200 евро.

Съкращения ще бъдат направени и в областта на здравеопазването.

Ако за една година държавата е осребрила повече от 1500 евро в медицински услуги за даден пациент, той ще трябва да заплаща по 10 евро за всеки следващ преглед в рамките на същата календарна година.  

При прием в болница гражданите ще трябва да поемат 15% от разходите по престоя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови