Банкс, Роби Банкс. Изгубено интервю за BBC разкрива името на мистериозния уличен артист Банкси

OFFNews 21 ноември 2023 в 15:33 4126 1

Банкси, графити

Снимка GettyImages

Графити на Банкси в Лондон

Той е един от най-известните графити художници в света, но въпреки това избира да запази самоличността си, поне официално, в тайна. В интервю на Би Би Си, доскоро смятано за безвъзвратно загубено, уличния артист Банкси разкрива как си казва.

Името на артиста, който предпочита да бъде анонимен, отдавна е обект на спекулации в интернет. Предлагат се варианти от Робин и Робърт до Роби. В записа от 2003 г. репортерът на Би Би Си Найджъл Ренч пита художника дали се казва "Робърт Банкс", а той отговаря: "Роби е".

Повечето от графитите му имат социална насоченост или представляват модифицирани образи на известни картини и личности. Някои от творбите му дори са били показвани в музеи в Лондон, Ню Йорк и Лувъра.

Откритият разговор е едно от най-ранните интервюта, проведени с художника, който често е описван като "мистериозен" и "тайнствен" от пресата. Редактирана версия на интервюто е излъчена през юли 2003 г. в програмата на Би Би Си, но целият материал е запазен. Много години по-късно Найджъл Ренч, слушайки подкаста The Banksy Story, решава да възстанови пълното интервю. Така за първи път истинската самоличност на Банкси е разкрита, а феновете му, сред които са много от най-популярните знаменитости, получават редкия шанс да чуят гласа му. 

В разговора Банкси сравнява подхода си към изкуството - бързо създаване на графити под прикритие - с ястия, приготвени в микровълнова фурна.

"Бързо е. Искам да го направя и приключа", обяснява художникът от Бристол.

"По същия начин майка ми готвеше печено всяка неделя и казваше: "Необходими са часове, за да се приготви, и минути за да се изяде". Напоследък тя яде храна, приготвена в микровълнова фурна, и изглежда много по-щастлива. Аз наистина възприемам този подход към изкуството", допълва още артистът.

Нечуваният досега материал включва защитата на Банкси на вандализма като изкуство.

"Не съм тук, за да се извинявам. Това е по-бърз начин да изразите мнението си, нали?", казва той пред репортера.

На въпроса дали графитите са незаконни и проява на вандализъм Банкси отговаря със съвет към хората:

"Излизайте! Забавлявайте се! Други хора могат да променят работата ви след вас. Могат и да се отърват от нея".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика