Банков скандал в Португалия

OFFNews 25 юли 2014 в 13:46 3086 0

Бившият президент и главен изпълнителен директор на най-голямата португалска банка „Еспириту Санту“ Рикардо Слагадо, който беше арестуван по обвинение в измама и пране на пари, беше освободен под гаранция от 3 млн. евро, съобщиха световните агенции.

Салгадо е арестуван във връзка с операция за разкриване на укриване на данъци и пране на пари, наречена „Бялата планина“. 

В рамките на разследването са претърсени офисите на банката „Еспириту Санту“.

По мнението на разследващите те са успели да достигнат до най-мащабната открита досега мрежа за пране на пари в Португалия.

Преди да бъде арестуван, Салдаго е бил доброволно свидетел по делото.

Бившият директор на най-голямата банка в Португалия беше изправен днес пред съда. Ор прокуратурата обявиха, че Рикардо Салдаго е бил освободен под гаранция в размер на 3 млн. евро.

В същото време най-големият акционер на банката холдингът „Еспириту Санту Файненшъл Груп“ съобщи днес, че не може да обслужва дълговете си и поиска да бъде поставен под съдебен надзор от властите в Люксембург, където е седалището на холдинга.

Разразилият се около най-голямата португалска банка скандал поставя под съмнение стабилността на финансовата система на страната, коментираха местни медии. Скандалът идва и точно в момента, в който започва постепенното икономическо стабилизиране на една от най-пострадалите от кризата страни в еврозоната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови