Швейцария осъди банкерите, помогнали на ''Портфейла на Путин''

OFFNews 30 март 2023 в 12:16 3068 2

Ролдугин

Снимка ТАСС

Двамата приятели Путин и Ролдугин.

Четиримата банкери - трима руснаци и швейцарец, които са позволили на приятел на Владимир Путин да депозира огромни суми в швейцарски банки, са признати за виновни за липса на надлежна проверка.

Бившите изпълнителни директори в цюрихския клон на руската Газпромбанк получиха седеммесечни условни присъди за това, че са помогнали на музиканта Сергей Ролдугин, наричан "портфейла на Путин", съобщи Би Би Си.

Между 2014 г. и 2016 г. Ролдугин е внесъл 50 млн. долара (42 млн. паунда), без да даде логично обяснение за произхода на парите.

Съгласно швейцарското законодателство банките са длъжни да отхвърлят или закриват сметки, ако имат съмнения за титуляра им или източника на парите. Виолончелистът Ролдугин е кръстник на най-голямата дъщеря на президента Владимир Путин - Мария. 

Прокуратурата смята, че хора като Ролдугин са били използвани като подставени лица, за да се скрият истинските собственици на парите. Ролдугин е посочен като собственик на две сметки, открити в Газпромбанк в Швейцария през 2014 г., в които са постъпили милиони франкове, изнесени от Русия. Близкият до Путин музикант, който фигурира в швейцарския списък на санкционираните руснаци, обаче официално не се занимава с търговска дейност. Ролдугин заяви преди време пред "Ню Йорк Таймс", че определено не е бизнесмен и не притежава милионите. 

Мъжете, чиято самоличност не може да бъде установена поради ограниченията в Швейцария, заявиха, че ще обжалват решението на швейцарския съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

30.03 2023 в 13:50

Ами те само са му помогнали да крие мръсни пари/да ги пере.
Друго щеше да е, ако децата им бяха нарисували антивоенни рисунки. Поне няколко години в затвора не им мърдаха.

-1555

1

ob1

30.03 2023 в 12:59

Да обжалват... и присъдите да станат ефективни.