Бангладеш и Мианмар в очакване на мощен циклон, хиляди хора бягат

OFFNews 13 май 2023 в 19:27 1713 0

Хора, евакуиращи се заради циклона Мока

Снимка АП/БТА

Местни жители стоят на брега на морето преди да удари циклона "Мока" в щата Ракхайн, Мианмар. Властите в Бангладеш и Мианмар се готвят да евакуират стотици хиляди хора, докато се подготвят за силен циклон, който се заражда в Бенгалския залив.

Mощна буря с ветрове със скорост до 175 км/ч се насочи към бреговете на Източен Бангладеш и Мианмар днес, заплашвайки около един милион бежанци от племето рохинджа и други хора, живеещи в ниско разположени райони, предаде Ройтерс.

Хиляди хора в двете страни вече са избягали в по-безопасни райони преди бурята.

Циклонът "Мока" вероятно ще се засили още повече и ще достигне сушата в неделя - между Кокс Базар в Бангладеш и Мианмар, съобщи в бюлетин Метеорологичният департамент на Бангладеш.

В югоизточния граничен район Кокс Базар живеят над един милион бежанци рохинги, повечето от които са избягали от водените от военните репресии в Мианмар през 2017 г.

Категоризирана като много силна циклонална буря, която може да отприщи морски вълни с височина до 3,6 м, Мока се очаква да удари мианмарския щат Ракхайн и северозападния регион, където шест милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ, а 1,2 милиона са разселени, съобщиха от хуманитарната служба на ООН.

Откакто хунтата завзе властта преди две години, Мианмар е потънал в хаос, а съпротивително движение се бори с военните на няколко фронта след кърваво потушаване на протестите, припомня Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика