Балканските политически совалки на Волоколамския митрополит Антоний продължават в Скопие

OFFNews 10 януари 2023 в 17:09 1883 2

Снимка

Визитата на Антоний в София предизвика скандал и протести, от които руската посланичка Митрофанова трябваше да бяга през черния вход на църквата.

Дясната ръка на московския патриарх Кирил Гундяев и шеф на отдела за външните работи на Руската православна църква митрополит Антоний продължава дипломатическата си совалка на Балканите с визита в Македония. Македонският сайт Татковина.Инфо обяви, че в сряда високопоставеният руски клирик пристига в Скопие след посещенията в Белград и София през ноември и декември.

Според изданието в архиепископията на Скопие руският гост ще се срещне с архиепископ Стефан и с владици от Македонската православна църква – Охридската архиепископия. Няма официално обявена информация за целите на визитата на Антоний в Скопие. Татковина.Инфо отбелязва, обаче, че „когато става дума за този митрополит, трябва да се има предвид, че неговата първостепенна работа е църковната дипломация и защитаването на руския църковен и национален интерес“.

Македонският сайт напомня, че под натиска на митрополит Антоний Българската патриаршия призна неотдавна томоса на Сръбската православна църква за автокефалността на Македонската православна църква. Руският духовник беше в София непосредствено преди заседанието на Светия Синод на Българската православна църква.

Сега дясната ръка на Гундяев пристига в Македония за среща с МПЦ-ОА. Неофициални информации сочат, че той вероятно ще застъпи позицията и ще убеждава в нея владиците на македонската църква, че не трябва да преговарят с Вселенската патриаршия, а трябва да останат в орбитата на Руската църква.

Скандалната визита на духовника в София на Никулден предизвика скандал и протести, още повече, че у нас Антоний отслужи литургия в съслужение с Ловчанския митрополит Гавриил и мелнишкия епископ Герасим. На богослужението в руската църква присъства и посланичката на Русия у нас Елеонора Митрофанова, която заради протеста трябваше да се измъква от храма през черния вход. Политически партии у нас, сред които Демократична България, осъдиха визитата на Антоний в България на фона на това, че Руската православна църква официално благослови руската агресия в Украйна и подкрепя твърдо линията на Кремъл срещу независимостта на Киев и убийствата, извършвани от руската армия.

Визитата на Антоний не се ограничи до София – той пътува до Пловдив за среща с Дядо Николай и отслужи заупокойна лития за загиналите руски воини, „паднали за освобождението на България“.

В София в компанията на Митрофанова Антоний проведе среща и с „главата на Царския дом на България Симеон II Сакскобурготски“, на когото предал поздрави от Гундяев и отбелязал, както пишат московските медии „личиня принос на главата на Царския дом на България за укрепването на отношенията между Руската и Българската православни църкви. Въпреки, че Симеон II загуби трона си в резултат на наложен от Москва референдум, руските медии титуловат бившия български премиер като цар и припомнят, че от 2015 година Българската православна църква е взела решение да възобнови споменаването в богослужения на Цар Симеон II.

Активността на Волоколамския митрополит Антоний през последната година показва, че Русия го използва като и. д. министър на външните работи за прокарване на руски тези там, където вратите на външния министър Сергей Лавров са затворени. Чрез руската православна църква и с посредничеството на Антоний Кремъл реализира политиката си и планираната културно-пропагандна програма. В сайта на руското православно информационно агентство може да се проследят официално обявените срещи и контакти на Антоний с Лавров и синхрона в действията на църковната и светската власт в Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2805

2

Едър Вредител

11.01 2023 в 03:33

То други подлоги не останаа,освен бг,сръбия и развалените бугари у македонско,наглежда си лакеите,дава им задачи и някоя рубла донесе да спят спокойно

345

1

Джендо Джедев

10.01 2023 в 18:12

Ченгето си изпълнява възложената от КГБ мисия, какво да прави! Обаче па на снимката - убавец до убавеца, мила моя майно льо! :D