Балистична ракета на Северна Корея падна в икономическата зона на Япония

OFFNews 18 ноември 2022 в 07:34 1614 2

балистична ракета

Снимка БТА/АП

Новинарска емисия показва изстрелването на балистичната ракета

Изстреляна от КНДР балистична ракета е паднала в изключителната икономическа зона на Япония, западно от остров Хокайдо, съобщи японският министър-председател Фумио Кишида, който е на форум в Банкок, предадоха световните агенции.

Японското правителство съобщи, че ракетата е прелетяла около 1000 километра.

„Северна Корея изстреля балистична ракета. Предполага се, че е паднала в рамките на изключителната икономическа зона на нашата страна, западно от Хокайдо“, каза Кишида по японска телевизия.

Южнокорейските военни уточниха, че изстрелването е било осъществено в източна посока и по предварителни данни ракетата е била междуконтинентална.

Комитетът на началник щабовете на въоръжените сили на Република Корея обяви, че около 10:15 ч. местно време (03:15 ч. бълг.) е била изстреляна балистична ракета с голям обсег от района Сунан в Пхенян.

Властите в Южна Корея свикаха спешно заседание на Съвета за национална сигурност за обсъждане на ответни действия.

Ракетата е имала потенциален капацитет да достигне цялата континентална част на САЩ, съобщи японският министър на отбраната, цитиран от световните агенции.

По нормална траектория междуконтиненталната балистична ракета е можела да преодолее разстояние от около 15 000 километра и да достигне континенталната част на САЩ, каза пред журналисти японският военен министър Ясукадзу Хамада.

Министърът обясни, че обсегът на ракетата зависи от теглото на бойната глава и други фактори. Така че континенталната част на САЩ попада в обхвата й.

Хамада каза, че ракетата е прелетяла около 1000 километра на максимална височина 6000 километра, т.е. летяла е по стръмна траектория. Тя е била във въздуха около 69 минути и е паднала на 200 километра западно от остров Ошима, който е част от северната префектура Хокайдо.

Преди ден КНДР изстреля балистична ракета и предупреди за „жесток военен отговор“ на усилията на САЩ да укрепят военното си присъствие в региона заедно със съюзниците си и каза, че Вашингтон „прави залог, за който ще съжалява“, предаде Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6386

2

Zlatko

18.11 2022 в 10:11

Тоя дебил до кога ще има средства, да си стрелка с ракети?

345

1

Джендо Джедев

18.11 2022 в 08:35

Тия нямат какво да ядат, ама си играят с фишеци... Типичнен пример за азиатска диващина от най-руски тип. :D