Българско семейство е евакуирано от Ивицата Газа

OFFNews 27 май 2021 в 21:20 2067 0

Министерството на външните работи евакуира от Ивицата Газа българско семейство. Операцията по евакуация е организирана по инициатива на Украйна с осигурен самолет и друг транспорт, и със съдействието на египетските власти.

Тримата български граждани и четвърти член на семейството с палестинско гражданство са кацнали успешно на летището в София, преминавайки през Египет и Украйна.

В евакуацията, продължила 17 дни, са участвали мисиите ни в Тел Авив, Рамалла, Кайро и Киев, както и Ситуационният център на МВнР.

Семейството е отправило молба за помощ до дипломатическото ни представителство в Рамалла. То е стигнало до България с помощта на украинските власти, които са организирали евакуационен полет за украински граждани в Палестина през Египет.

Посолството ни в Тел Авив е осигурило координация и организация с Украйна на място. Групата от общо 109 души са извозени от района на Газа с автобуси и военен конвой до летището в Кайро. Българското семейство е посрещнато от консула ни в египетската столица.

С помощта на дипломатическото ни представителство в Рамалла и посолството ни в Киев на тримата български граждани са издадени документи за самоличност, а на четвъртия член на семейството – българска виза. При престоя им в Киев те са били настанени в посолството ни в украинската столица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови