Българският паспорт като работна виза за ЕС

OFFNews Последна промяна на 30 декември 2013 в 19:39 7776 3

Снимка: wikimedia

Снимка Снимка: wikimedia

"Вече сериозно мисля да отида в Лондон, където един мой приятел работи в ресторант. Отдавна ме вика там и ми обещава, че ще ми помогне да си намеря работа. Сега става още по-лесно, така че най-вероятно ще отида. В Македония вече не се издържа. Месечната заплата от 20 хиляди денара не стига. Ще отида, пък ако нещата потръгнат, ще взема и жена ми и детето", казва за Дойче Веле Деян от Скопие. Той работи в частна компания и вече от три години притежава български паспорт.

Както много други македонски граждани с български паспорт, и за Деян трудовият пазар на ЕС е отворен от 1 януари 2014. След отпадането на временните ограничения за българи и румънци, всеки македонец, който притежава и българско гражданство, може да кандидатства за работа в Германия, Англия, Франция и останалите страни от ЕС. Какъв е броят на македонците, които имат подобни планове, засега не е ясно, но този въпрос предизвиква в Македония доста дискусии. По форумите и социалните мрежи например могат да се прочетат доста съвети как лесно и бързо се получава български паспорт.

''Няма да има емиграционна вълна''

Експертите са обезпокоени от факта, че темата за емиграцията вълнува много македонци, и то не само младите. Въпреки това те не очакват, че отварянето на трудовия пазар в ЕС ще предизвика вълна от изселвания.

"Положението в ЕС все още не е толкова цветущо, та да има достатъчно работа за квалифицирани, а още по-малко за слабо квалифицирани работници от други страни. На тамошния трудов пазар и занапред персоналът ще се подбира внимателно. Има признаци, че за българите и румънците никак не е лесно да се настанят на този пазар, т.е. - дори да имаш български паспорт, не е задължително бързо да си намериш работа. Да, за част от хората ще има работа, но голямо изтичане на работна ръка не можем да очакваме", коментира за Дойче Веле професор Мария Зарезанкова-Потевска.

И професор Иван Дамяновски не вярва, че ще се надигне емиграционна вълна. Според него голяма част от македонците, които са взели български паспорт, за да емигрират, вече се заминали за онези страни от ЕС, където и досега нямаше ограничения на пазара на труда.
"Не бива да се пренебрегва привлекателната сила на британския пазар, но аз въпреки това не вярвам, че неговото отваряне ще предизвика големи последствия. Освен това нека не забравяме, че голяма част от македонците с български парспорти ги взеха не за да емигрират, а главно заради възможността по-лесно да пътуват в Европа, особено по времето, когато трябваше да се вадят визи за страните от ЕС", коментира Дамяновски.

На този фон едно от главните предизвикателства, според експертите, е как да се запази работната сила - и особено високообразованите и добре квалифицирани хора. Професор Дамяновски твърди, че "изтичането на моцъци" е проблем от по-общ характер, който не се свежда само до македонските граждани с български паспорт. Дамяновски посочва такива негативни аспекти като намаляването на човешкия капитал, спадащата производителност и държавните разходи за образование, които не се изплащат, когато младите хора заминат на работа в друга държава.

Желаното българско гражданство

В Македония няма официални данни за броя на македонските граждани с български паспорт. В медиите се въртят предполагаеми цифри от 50 хиляди до над 100 хиляди. Твърди се, че по-голямата част от българските паспорти са извадени преди влизането на България в ЕС, но не е малък броят на тези, които и след този период са получили или са кандидатствали за българско гражданство. Допреди приемането на България в ЕС български паспорт се вадеше сравнително лесно, от 2007 година насам обаче това става все по-трудно, обясняват запознати.

Източник: Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!