Български гвардейци поведоха марша на пехотинците във военния парад по Шан-з-Елизе

OFFNews 14 юли 2022 в 17:33 6385 0

Българските гвардейци поведоха марша на пехотинците по Шан-з-Елизе

Снимка Пресцентър на МО

Българските гвардейци поведоха марша на пехотинците по Шан-з-Елизе

Български гвардейци, носещи националния флаг на България, поведоха марша на пехотинците по Шан-з-Елизе в рамките на тазгодишния военен парад по случай националния празник на Франция – 14 юли. В колоната зад гвардейците бяха подредени представителни групи на армиите на Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния.

„Съвместното съюзно участие във военния парад в Париж е сигнал за сплотеност, солидарност и споделяне на усилията на държавите-членки на НАТО и Европейския съюз“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов от Франция. Той участва днес, 14 юли, в честванията на френския национален празник по покана на своя колега – началника на Щаба на отбраната на френските въоръжени сили генерал Тиери Бюркар, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Представителна група от Националната гвардейска част с българския флаг начело поведе традиционния пеши марш за Деня на Бастилията по булевард „Шан-з-Елизе“ в Париж. Българските военнослужещи участваха в събитието, редом с военни части от други страни от Централна и Източна Европа, членки на Алианса и Европейския съюз - Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. Нашето формирование бе в състав от 13 души, разпределени на две дефилиращи групи и една резервна. Първата бе знаменен взвод, който премина пред основния блок в тържествена парадна униформа. Тя бе най-отпред в парада на многонационалните военни части, започнал непосредствено след прелитането на военновъздушните средства. Втората ни група бе съставена от 8 военнослужещи в полева военна униформа с традиционно огнестрелно оръжие, включени в смесен многонационален блок.

„Тази година контекстът е друг. Началниците на отбраната от Източния фланг на НАТО сме поканени да участваме в честванията на Деня на Бастилията, за да се отправи послание от Париж, демонстрирайки ангажимента на Френската република по Източния фланг на Алианса. Военнослужещи от страните, които домакинстват бойните групи на НАТО, а също и от държавите, които допринасят към този потенциал, преминаха в общ строй. А този пеши марш – с участващи над 5 000 военнослужещи, бе воден от българския флаг, от нашите гвардейци“, подчерта адмирал Ефтимов.

Началникът на отбраната посочи също, че държавите-членки на НАТО и Европейския съюз изпълняват военните аспекти на решенията от Срещата на върха в Мадрид в края на юни т.г., а подготовката за форума е била повлияна от актуалното развитие в сферата на сигурността и войната в Украйна. Той поясни, че още преди датата на започване на бойните действия - 24 февруари, военните представители и органи в НАТО са дали своя принос към увеличаването и изпълнението на мерките за повишена бдителност, а концепцията за бойните групи за подсилване на Източния фланг на Алианса е била факт.

Организаторите на честванията в Париж подчертаха, че в момент, когато геополитическият контекст е белязан от завръщането на войната в Европа, парадът във френската столица почита стратегическата солидарност с европейските партньори и съюзници, въплътена в участието на въоръжените им сили в мисии за укрепването на позициите на НАТО в Източна Европа.






"Да споделим огъня" беше темата на тържествения парад тази година. Темата съдържа в себе си три важни послания - за връзката между армията и народа, за пламъка на Съпротивата, въплътен в образа на Юбер Жермен, последния носител на Ордена на Освобождението, който почина миналата година и за олимпийския огън, който в момента гори във Франция в очакване на Олимпийските игри в Париж през 2024 г.

Общо около 6300 души участваха в парада в Париж тази година, от които 5000 бяха участниците в марша на пехотинците. В парада бяха включени и 64 самолета, един дрон, 25 хеликоптера, 200 коня и 181 моторизирани превозни средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови