Българин е сред задържаните в Белгия за подготвян атентат

OFFNews 29 март 2023 в 21:23 3971 1

Полиция

Снимка Getty Images

Арестите са извършени в Брюксел и Антверпен

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани за подготвян атентат в Белгия, съобщава БТА.

Петима от заподозрените са белгийци, а седмият е турчин. Задържаните са обвинени в участие в дейността на терористична група, а петима от тях - за подготовка на терористичен удар.

Отбелязва се, че повечето от заподозрените са младежи. Засега не е изяснена целта, срещу която са се подготвяли да нанесат удар.

Очаква се мерките им за неотклонение да бъдат разгледани от съда на 3 април.

Разпространеният списък с непълните имена на задържаните показва, че двама от белгийците - Елиас Е. и Себастиан Б., са родени през 2003 г., а сънародниците им Адам Д., Карим Х. и Ванеса Б. съответно през 2004, 2000 и 1999 година. Турският гражданин Хасан С. е най-възрастният в групата, роден е през 1987 година.

Арестите са извършени в Брюксел и Антверпен, като българският гражданин е заловен в белгийската столица.

Сергей Р. и Карим Х. са обвинени единствено в участие в дейността на терористична група. Осми заподозрян, задържан първоначално, е бил освободен.

По-рано белгийските медии съобщиха, че задържаните са свързани с джихадисти от групировката "Ислямска държава". Същата групировка пое отговорност за атентатите в Брюксел на 22 март 2016 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови