България спира закон за минималните цени на алкохола в Шотландия

Елица Мартинова 15 септември 2012 в 15:42 3059 0

Алкохол, Снимка: БГНЕС
Алкохол, Снимка: БГНЕС

Възражения от страна на българското правителство възпрепятстват приемането на наредба, регламентираща минималните цени на алкохола в Шотландия, пише The Telegraph.

“Заплахата за плановете на правителството идват от необичаен източник – България”, пише британското издание.

Недоволството на българското правителство е породено от намерението на Шотландия да въведе минимална цена от 50 пенса на чаша. Целта на тази мярка е да скъса „нездравословната връзка на нацията с алкохола”.

Стратегията бе одобрена от парламента на Шотландия по-рано тази година. Впоследствие обаче се оказа, че планът може да е в разрез с търговските правила на Европейския съюз.

Възраженията на България идват от гилдията на винопроизводителите, които се опасяват, че планираната мярка може да повлияе доста негативно на техния износ.

След подадения от България сигнал ЕК е удължила с три месеца, до края на декември, периода за проучване на последицата от планираните в Шотландия мерки.

Правителството в британската област обяви, че разбира недоволството на България, но подчерта, че мерките са необходими, защото ще защитят здравето на нацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!