България ще има почетно консулство в Наукалпан де Хуарес в Мексико

OFFNews 06 март 2024 в 18:56 913 0

Знаме на Мексико

Снимка GettyImages

Българско консулство ще бъде открито в Наукалпан де Хуарес, Мексико. То ще бъде ръководено от почетно (нещатно) консулско длъжностно лице, със седалище в община Наукалпан де Хуарес и с консулски окръг, обхващащ територията на щата Мексико, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет. 

Почетен консул ще е Дан Тартаковски Олехнович, гражданин на Мексиканските съединени щати. Той има значителен принос за популяризирането на положителния образ на България, включително за ролята на страната ни в спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. През годините работи активно по въпросите на антисемитизма. Понастоящем е вицепрезидент на най-старата еврейска обществена организация в света B'nai B'rith International за Северна Латинска Америка и Карибите и неин специален посланик пред различни органи в системата на ООН.

Дан Тартаковски е уважавана личност в мексиканското общество. Той се е доказал като приятел на България и в редица случаи е оказвал ценно съдействие на българското посолство в Мексико, с което е допринесъл за развитието на българо-мексиканските отношения и за популяризиране на положителния образ на България в страната, отбелязват още от МС.

Щатът Мексико е една от най-гъсто населените и икономически значими териториални единици на Мексиканските съединени щати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика