България с 8 позиции нагоре в класацията на щастието

Финландия е най-щастливата държава, в Афганистан хората са най-нещастни

OFFNews 19 март 2021 в 14:53 1766 0

Пандемията от COVID-19 не е довел до сериозни размествания в класацията на най-щастливите държави. За поредна четвърта година Финландия оглавява класирането, сочи публикуваният днес годишен доклад на ООН, съобщи АФП.

Изследователите зад Световния доклад за щастието, който е създаден за 9-та година, използват данни на „Галъп“, за да попита жителите в 149 държави за нивото им на щастие. Но взема предвид и данни като БВП, социална подкрепа, лична свобода и нива на корупция, за да определят резултата на всяка страна. 

Отново челните места са доминирани от европейски държави – втора е Дания, следвана от Швейцария, Исландия и Нидерландия.

Единствената неевропейска държава в топ 10 е Нова Зеландия, която е „паднала“ с едно място в сравнение с предишния доклад. 

Германия пък се е изкачила от 17-о на 13-о място, Франция също е подобрила позицията си с две места до 21-во. 

България е на 88-о място след Непал и преди Малдивите. Страната ни се е изкачила с 8 позиции в сравнение с миналата година. 

Африканските нации Лесото, Ботсвана, Руанда и Зимбабве са на дъното на класацията, но преди Афганистан, който тази година е класиран като най-нещастната нация в света. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови