България дава хуманитарна помощ за 200 000 евро за цивилните в Ивицата Газа

OFFNews 03 април 2024 в 18:31 812 0

Ивицата Газа

Снимка Getty Images

Ивицата Газа

Правителството одобри предоставянето на хуманитарна помощ за Йорданската хашемитска благотворителна организация и Египетския Червен полумесец в подкрепа на цивилното население в Ивицата Газа за 391 168 лв. (200 000 евро).

Средствата ще бъдат разпределени по равно между двете организации. Необходимото финансиране ще бъде осигурено от средства по бюджета на Министерството на външните работи, предназначени за помощ за развитие и хуманитарна помощ.

В рамките на възможностите си България е последователна в предоставяната подкрепа за преодоляване на тежката хуманитарна ситуация в Ивицата Газа след началото на кризата в резултата на терористичната атака на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври 2023 г.

Министерството на външните работи увеличи двукратно планираната за 2023 г. подкрепа, като и през 2024 г. ще бъде запазено същото ниво на финансиране. Подкрепяме всички международни усилия, насочени към облекчаване положението на цивилното население в Газа и за увеличаване на хуманитарните доставки.

От началото на кризата Хашемитско кралство Йордания и Египет играят решаваща роля при предоставянето и улесняването на хуманитарната помощ за населението на Газа, вкл. извършвайки доставки по суша и въздух. От йорданска страна основен координатор на хуманитарните операции е Йорданската хашемитска благотворителна организация.

От египетска страна компетентната местна институция, координираща хуманитарната помощ за цивилното палестинско население на Ивицата Газа, под надзора на Министерството на социалната солидарност, е Египетският Червен полумесец.

Предоставянето на хуманитарна помощ за Йорданската хашемитска благотворителна организация и Египетския Червен полумесец в подкрепа на цивилното население в Ивицата Газа ще подпомогне дейността на двете организации, която е от решаващо значение в настоящата тежка хуманитарна ситуация в Ивицата Газа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки