Българи във Великобритания призоваха за независимост на Шотландия след Брекзит

OFFNews 26 септември 2017 в 17:33 5042 1

Активисти на движението "Европейски граждани за независимост на Шотландия" изпратиха петиция до главния преговарящ за Брекзит от страна на Европейския съюз Мишел Барние и до всички евродепутати, в която защитават "правото на Шотландия да решава своето бъдеще като независима страна".

Петицията е преведена и на български език и е подкрепена от наши сънародници, които живеят в Шотландия.

"Ние, европейските граждани в Шотландия, се чувстваме отхвърлени от британското общество и британските политици, чието правителство тенденциозно ни е лишило от каквато и да било яснота по отношение на нашите права, дом, работа, и най-вече - нашите семейства и нашето бъдеще. В продължение на над една година живеем в състояние на безизходица и несигурност" - алармират активистите на "Европейски граждани за независимост на Шотландия".

Те акцентират, че "липсата на каквото и да било развитие в преговорите за излизане на Великобритания от ЕС е причина много от нас да живеят в силен стрес, развивайки психически разстройства като клинична тревожност и депресия. С всяко ксенофобско вестникарско заглавие, с всяко "погрешно изпратено" писмо, заплашващо ни с депортация, с всеки "изтекъл" проектозакон, свързан с имиграцията след Брекзит и с всеки скрит от обществото доклад, показващ липсата на връзка между имиграцията и заетостта във Великобритания, разбираме докъде е готово да стигне британското правителство, за да укроти крайнодесните страсти на Острова."

Подписалите петицията се обединяват в "подкрепата си за правото на Шотландия да решава своето бъдеще като независима страна, с надеждата някой ден тя да заеме своите места в Европейския парламент" и изразяват опасенията си, че от повече от година насам живеят като "втора категория граждани, превърнали се в разменни монети, които британското правителство използва в преговорите за своя изгода".

Движението "Европейски граждани за независимост на Шотландия" твърди, че към момента има над 39 000 поддръжници в Шотландия и цяла Европа. Значителна част от тях са граждани на ЕС, които живеят в Шотландия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

26.09 2017 в 23:18

Егати фейсбучните бг-мами:))
Вие па кои сте, та да се бъркате в чужда къща? Ако ще английски негри да ви бият и изгонят от там - пак ще са прави.