Българи се спасили с лодки в морето от пожарите край Атина

OFFNews 24 юли 2018 в 10:08 8366 0

Снимка Reuters

Българи са били принудени да се спасяват от огнената стихия край Атина с лодки в морето. Това разказа пред bTV българинът Съби Кисьов, който живее в Гърция над 30 години.

Пожарът е започнал около 17 часа вчера. Хората са се заклещили с колите си на пътя и са попаднали в капан.

Единственият им вариант за спасение е бил да влязат в морето, което е било на 50 метра от тях. Били са около 500 души. Влезли са във водата към 18 ч., а към 1 ч. са отишли при тях лодки от полицията, за да ги върнат обратно на пристанището, разказа Кисьов.

По думите му пътят е блокиран от около 300 изгорели коли. 

Нямаше шанс властите да се намесят, загиналите може да са много повече, коментира той.

По думите му засега в Рафина положението е овладяно.

В същото време зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев обяви пред БНР, че за момента българи не са потърсили помощ от българските власти във връзка с пожарите, при които загинаха най-малко 50 души. 

"Веднага щом снощи разбрахме за сериозността на ситуацията, бе свикан кризисен щаб в посолството ни в града. Факт е, че в момента ситуацията е доста усложнена. За щастие, мога да кажа, че българи не са потърсили нашите власти във връзка с каквато и да е създала се ситуация. Информацията, с която разполагаме, е, че 24 души са загубили живота си в пожарите", посочи той.

"В тази връзка молим много настойчиво гражданите да не предприемат никакви рисковани действия, които биха могли да застрашат техния живот или този на околните, да спазват много стриктно разпоредбите на властите и да не се впускат в необмислени инициативи, които биха могли да имат пагубни последици", заяви зам.-министърът.

Георгиев допълни, че в засегнатите райони със сигурност има българи, но за момента министерството няма информация за наши сънародници в кризисна ситуация. 

"Тази сутрин получихме информация за българин, който е влязъл в морето с оглед на това да избегне огъня", уточни той и допълни, че българи са се обаждали в кризисния щаб, за да се информират за променените начини за придвижване - затворени пътища, обходни маршрути и т.н.

В случай на необходимост българите могат да се обръщат за съдействие към кризисния щаб на телефон: +30 6937 096 220.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!