Байдън за Украйна: Тази битка няма да бъде спечелена за дни или месеци

OFFNews 26 март 2022 в 20:45 6052 3

"Трябва да сме наясно - тази битка няма да бъде спечелена нито за дни, нито за месеци. Трябва да се подготвим за дългата битка, която ни предстои." Това заяви американският президент Джо Байдън в реч във Варшава след среща с полския президент Анджей Дуда, министъра на отбраната на Украйна и външния министър на Полша.

Украйна и нейният народ "се борят, за да спасят нацията си", увери американският президент множеството хора, които слушаха речта му под открито небе в полската столица. Оттам той се обърна към украинския народ с думите: "Моето послание към народа на Украйна е... ние сме с вас, точка".

Боевете в Киев, Мариупол, Харков са поредните в една дълга борба - каза Байдън и напомни за Унгария през 1956 г., Полша през 1956 г. и след това отново през 1981 г., Чехословакия през 1968 г., "когато съветските танкове смазаха демократичните въстания, но съпротивата продължи, докато накрая през 1989 г. Берлинската стена и всички стени на съветското господство, те паднаха и хората победиха".

Снимка: БТА/АП

"Битката за демокрация не можеше да приключи и не приключи с края на Студената война. През последните 30 години силите на автокрацията се възродиха по цялото земно кълбо. Нейните отличителни белези са познати. Пренебрежение към правовата държава, пренебрежение към демократичната свобода, пренебрежение към самата истина. Днес Русия е задушила демокрацията и се опитва да го направи и другаде" - каза американският президент.

Той определи като непристойно твърдението на Владимир Путин, че се опитва да денацифицира Украйна и нарече това "лъжа", руските олигарси определи като архитектите на тази война. Но президентът направи разграничение между руския президент и руския народ. Към последния той се обърна така:

"Винаги съм говорил директно и честно с вас. (...) Вие, руският народ, не сте наш враг. Отказвам да повярвам, че приветствате убийството на невинни деца и баби и дядовци. Или че приемате болници, училища, родилни отделения, за Бога, да бъдат обстрелвани с руски ракети и бомби. Или градовете да бъдат обграждани, за да не могат мирните жители да избягат, да се прекъсват доставките и украинците да бъдат принудени да гладуват. Милиони семейства са прогонени от домовете си, включително половината от всички деца в Украйна. Това не са действията на една велика нация".

"За Бога, този човек не може да остане на власт" - каза в края на речта си Байдън.

Той се обърна и към Европа, която по думите му е длъжна да се освободи от енергийната зависимост от Русия.

По време на среща с украински бежанци на националния стадион на Варшава Байдън нарече Путин "касапин". Репортер попита президента какво мисли за действията на руския президент срещу народа на Украйна и Байдън отговори:

"Той е касапин".

Русия реагира. Говорител на Кремъл заяви, че коментарът на Байдън стеснява перспективите за подобряване на връзките между Вашингтон и Москва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

2

Johnny B Goode

27.03 2022 в 06:31

Няма нужда да го сваля, той сам ще си падне.
Узрял е вече, позагнил малко даже.

800

1

sashkvask

27.03 2022 в 00:06

“ За Бога, този човек не може да остане на влас” - дементът иска да го свалят сам ли ?
 
X

Да помогнем на украинските деца!