Байдън стои зад решението си американските войски да напуснат Афганистан до 31 август

Г-7 искат удължаване на срока за изтегляне на войските, за да се осигури евакуацията

OFFNews 24 август 2021 в 21:42 2302 0

Снимка Getty Images

Президентът Джо Байдън планира да спази крайния срок 31 август за окончателно напускане на американските войски от Афганистан, заяви служител на администрацията му.

По-рано Байдън и други лидери на Г-7 участваха в онлайн среща, за да обсъдят ситуацията в Афганистан, като някои лидери настояваха той да задържи американските войски в страната след след крайния срок, за да улеснят текущите усилия за евакуация.

„Ще помоля нашите приятели и съюзници да застанат до афганистанския народ и да засилят подкрепата за бежанците и хуманитарната помощ“, заяви британският премиер Борис Джонсън преди виртуалната среща.

На секретен брифинг с висши служители по националната сигурност представители и на двете партии настояха за удължаване на срока, за да може американските военни да евакуират американци и уязвими афганистанци.

Членовете на парламента се срещнаха с министъра на отбраната Лойд Остин, държавния секретар Тони Блинкен и други висши представители по същото време, когато Байдън реши да се придържа към крайния срок - 31 август, за изтегляне на американските войски от Афганистан.

Десетки хиляди западни граждани и афганистанци, които подкрепяха усилията на САЩ, се насочиха към международното летище "Хамид Карзай" в последните дни с надеждата да се качат в безопасност на изходящите полети.

Белият дом съобщи рано във вторник, че през последните 24 часа са евакуирани още 21 600 души, но хиляди, които искат да напуснат, остават в Афганистан.

На въпрос за крайния срок за 31 август по-рано днес говорителят на талибаните Забиула Муджахид каза, че те не подкрепят разрешаването на афганистанци да напуснат страната. Той заяви, че талибаните няма да приемат удължаване на срока за евакуация, а посланието му е всички американски граждани да напуснат до края на месеца. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!