Байдън ще разширява стената на Тръмп по границата с Мексико

OFFNews 06 октомври 2023 в 07:26 1583 2

стена

Снимка БТА/АП

Изградената гранична бариера по границата с Мексико

Администрацията на президента Джо Байдън заяви вчера, че ще добави нови участъци към граничната стена, за да предотврати рекордните преминавания на мигранти от Мексико, обрат, който е в съзвучие със знакова политика на бившия президент Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Тръмп направи изграждането на гранични бариери основен принцип в първата си предизборна кампания за президент, а на негови митинги се скандираше „Изградете тази стена!“.

Едно от първите действия на Байдън след встъпването му в длъжност през януари 2021 г. беше да издаде прокламация с обещание, че „доларите на данъкоплатците няма повече да бъдат отклонявани за изграждането на гранична стена“.

Байдън ревизира и всички ресурси, които вече са били отделени за граничната стена.

Президентската администрацията съобщи вчера, че този нов ход не е в разрез с обявеното в прокламацията на Байдън, защото парите, отпуснатите по време на мандата на Тръмп през 2019 г., е трябвало да бъдат оползотворени сега.

Попитан от журналисти дали граничната стена работи, Байдън отговори "Не". Президентът допълни, че администрацията е трябвало да използва средствата. „Не мога да спра това", каза Байдън.

Тръмп побърза да обяви, че е бил прав и поиска извинение. „Както често съм казвал, в продължение на хиляди години е имало само две неща, които са работили безотказно: колелото и стените!", написа Тръмп в социалните мрежи. "Ще се извини ли Джо Байдън на мен и на Америка за това, че му отне толкова време да се задейства..."

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор нарече новото решение на Байдън "крачка назад".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

2

Bad Horse

06.10 2023 в 10:22

"Стената" не е средновековна каменна постройка с ров пред нея (и крокодили плуващи вътре). "Стената" е комплексно съоръжение, което включва видео-наблюдение, дронове, патрули и т.н. Опазването на границите не се прави от вчера. Израел, примерно, има много успешна "Стена", която подобри сигурността на страната.

Да, 100% ефективност няма в никоя система, но и половината нелегални мигранти да спре, значи на много хора и от двете страни ще им се спестят мъчения и смърт. "Стената" я почна Свети Обама и вицето му Байдън. "Клетките за деца" са от тогава. Нищо чудно, че продължават.

Сега ще си промените ли мнението за Тръмп по този въпрос, за "Стената"? Не естествено! Защо да почвате да се съмнявате изведнъж в нещо, което знаете със сигурност :)

#ТръмпБешеПрав

1005

1

ПР

06.10 2023 в 07:53

Над 3 К км.граница-не знам,доколко са ефективни тези съоръжения.Наркосите от Синалоа,Хуарес,Гуадалахара и пр.картели,отдавна строят тунели/вклч. и с релси,и с осветление/под границата.Някои "спешни"доставки,се прехвърлят и с катапулти над браздата.Самолети,подводници,скоростни лодки са в арсенала им.Отделно,"койотес/професионалните трафиканти на хора/,ползват подобни способи,макар и на по-ниско логистично ниво.В граничните щати,има широка испаноговоряща диаспора.Влее ли се емигрант всред свои-търси игла в купа сено.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика