Байдън: Русия смята, че светът ще се умори и ще й позволи безнаказано да проявява жестокост в Украйна

OFFNews 19 септември 2023 в 19:29 2437 0

Бйдън

Снимка БТА

Джо Байдън

Само Русия носи отговорността за тази война и само Русия има силата да сложи край незабавно, заяви американският президент Джо Байдън пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

"Русия смята, че светът ще се умори и ще ѝ позволи да проявява жестокост в Украйна без последствия. Ако допуснем Украйна да бъде разчленена, има ли изобщо страна в света, чиято независимост да е в безопасност?", запита риторично Байдън.

Той призова световните лидери на Общото събрание на ООН да застанат рамо до рамо с Украйна срещу руските окупатори и заяви, че се надява републиканците в Конгреса също да вземат това предвид.

Според него Русия нарушава Устава на ООН, както и споразуменията за контрол на въоръжаването, и нарече случващото се в Украйна "незаконна завоевателна война".

Обръщението на Байдън на годишната среща бе централното събитие на тридневното му посещение в Ню Йорк, което ще включва срещи с ръководителите на пет централноазиатски държави и лидерите на Израел и Бразилия, посочва Ройтерс. Байдън превърна обединяването на съюзниците на САЩ в подкрепа на Украйна във водещ компонент на външната политика на САЩ, твърдейки, че светът трябва да изпрати ясен сигнал на руския президент Владимир Путин, че той няма да може да надживее Запада.

Президентът на САЩ обяви още, че страната му се стреми към по-стабилен, благоденстващ и справедлив свят за всички хора. И отбеляза, че нито една държава в света не е способна да се справи сама с предизвикателствата на днешния свят.

За съперничеството с Китай американският президент заяви, че САЩ "се стремят отговорно да управляват конкурирането с Китай, но също така искат да работят заедно с Китай по въпроси като климатичната криза".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки