Байдън подписа закон за климата за рекордните $430 млрд.

OFFNews 17 август 2022 в 09:57 1126 0

Президентът Байдън (в) се ръкува със сенатор Джо Манчин (л)

Снимка Getty Images

Президентът Байдън (в) се ръкува със сенатор Джо Манчин (л) след подписването на Закона за намаляване на инфлацията.

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа снощи закон за 430 милиарда долара, смятан за най-големия в историята на страната пакет за борба с климатичните промени. Законът предвижда намаляване на емисиите на парников газ и намаляване на разходите за лекарствата по рецепта, предаде БТА.

На церемонията по подписването в Белия дом присъстваха видни членове на Демократическата партия. Сред тях бел сенаторът Джо Манчин, чиято подкрепа за т.нар. Закон за намаляване на инфлацията бе ключова, защото първоначално той бе против.

"Джо, ние нямахме съмнение", каза президентът по адрес на Манчин.

По думите на Джо Байдън този закон е "последната част" от неговия вътрешнополитически дневен ред. Освен това той се опитва да подобри позициите на демократите пред избирателите три месеца преди междинните избори през тази есен.

Законът включва най-голямата досега федерална инвестиция в борбата с климатичните промени - около 375 милиарда долара. Освен това той ограничава до 2000 долара тавана на годишните разходи за лекарства по рецепта, които се възстановяват по схемата Медикеър, и ще подпомогне около 13 милиона американци да платят здравните си осигуровки.

Средствата, предвидени от закона, се очаква да дойдат от повишените данъци за големите компании и богатите физически и юридически лица. Част от сумите по закона ще отидат за намаляването на федералния дефицит.

Републиканците казват, че новите данъци върху бизнеса ще повишат цените и инфлацията до нива по-високи от 1981 г. Въпреки че демократите са го озаглавили Закон за намаляване на инфлацията, безпартийни анализатори твърдят, че въздействието му върху цените ще бъде слабо забележимо, посочи АП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови