Байдън планира да поиска от Конгреса $1,1 милиарда военна помощ за Тайван

OFFNews 30 август 2022 в 08:09 2019 0

Джо Байдън

Снимка Getty Images

Джо Байдън

Американският президент Джо Байдън планира да поиска от Конгреса да одобри военна помощ за Тайван в размер на $1,1 млрд. - съобщава "Политико", цитиран от Ройтерс и БТА. Изданието твърди, че помощта включва 60 противокорабни ракети и 100 ракети тип въздух-въздух. Официален коментар от Белия дом засега няма.

Новината идва на фона на увеличаващото се напрежение между Китай и Тайван и обострянето на отношенията на Пекин с Вашингтон.

Китай смята самоуправляващия се остров за своя провинция. Тайван е отделен от континентален Китай от 160-километровия Тайвански проток. Пекин не изключва употребата на сила, за да установи контрол над острова.

В началото на месеца Тайван посети председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, а Китай отговори с най-големите си военни учения край острова. Последваха още две визити на американски конгресмени.

САЩ може да обявят оръжейни доставки за Тайван през следващите седмици и месеци, съобщи Ройтерс миналата седмица. Фокусът ще бъде върху поддържането на военните системи, с които островът вече разполага, и изпълнението на съществуващите поръчки, вместо да бъдат доставяни нови оръжия, които е по-вероятно да възпламенят вече нажеженото до червено напрежение с Китай, казаха три източника, пожелали анонимност да останат анонимни поради деликатността на въпроса.

Китайски представител реагира остро срещу предполагаемата американска военна помощ за Тайван. "Съединените щати трябва да спрат да продават оръжия на Тайван, всеки военен контакт с Тайван нарушава принципа на "единен Китай", каза в отговор на запитване на ТАСС прессекретарят на китайското посолство във Вашингтон Лю Пънюн.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!