Байдън печели първичните избори на демократите в Южна Каролина

OFFNews 04 февруари 2024 в 14:29 1364 1

Джо Байдън

Снимка Getty Images

Джо Байдън

Американският президент Джо Байдън печели първичните избори на демократите в Южна Каролина, предаде Франс прес, като се позова на прогнози на водещите американски медии.

Байдън, който разчита на значителен броя чернокожи избиратели в този консервативен щат, печели първичните избори срещу двама други претенденти с много голямо мнозинство, показват прогнозите, цитирани от БТА.

Президентът, който беше в Калифорния, преди да отпътува за Невада преди следващите избори във вторник, побърза да заяви, че през ноември ще победи вероятния си опонент от Републиканската партия - предшественика си Доналд Тръмп.

"През 2024 г. жителите на Южна Каролина отново казаха думата си и аз нямам никакво съмнение, че ни поставихте на пътя към нова президентска победа и ново поражение за Доналд Тръмп", отбеляза той в изявление.

На това първо официално гласуване в надпреварата за номинацията на Демократическата партия, която Байдън почти сигурно ще спечели, трябваше да се провери преди всичко равнището на избирателната активност, особено сред афроамериканския електорат.

Срещу 81-годишния президент се изправиха конгресменът от Минесота Дийн Филипс, наследник на голяма компания за сладоледи и десерти, и Мариан Уилямсън, авторка на бестселъри за личностно развитие.

Вчера президентът се появи в предизборния си щаб в Уилмингтън, в родния си щат Делауеър, преди да отпътува за кампаниите в Калифорния и Невада.

"Това не е просто кампания. Това е по-скоро мисия. За доброто на тази страна ние не бива да губим /.../ И го казвам от все сърце. Не става дума за мен, а за нещо, което далеч надхвърля моята личност", подчерта той.

Ден по-рано Байдън нареди да бъдат извършени удари срещу иранските елитни сили и проиранските групировки в Ирак и Сирия като ответна мярка за смъртта на американски войници в Йордания, в и без друго взривоопасната обстановка в Близкия изток.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

1

Bad Horse

04.02 2024 в 17:12

Най-лошото нещо, което може да се случи на Зомби Джо, е Доналд Тръмп да отпадне от изборите по една или друга причина. Ако сте за Байдън, молете се за здравето на Тръмп. Замо анти-тръмпърския страх + малко чудо с чували бюлетини докарани през нощта, може да го изтика пак напред на изборите.

Всеки друг републикански кандидат ще спечели срещу Байдън с лекота.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика