Байдън отказа на Украйна оръжие, чиито снаряди стигат до Русия

OFFNews 30 май 2022 в 18:55 4645 3

Джо Байдън

Снимка БТА

Джо Байдън

САЩ няма да доставят на Украйна ракетни системи за залпов огън, чиито снаряди могат да достигнат руска територия, заяви президентът Джо Байдън, цитиран от Ройтерс.

Не е известно какви ракетни установки за залпов огън е имал предвид Байдън.

Украинските власти отдавна искат от САЩ да доставят РСЗО с голям обсег на действие, по-специално ракетните системи M142 HIMARS и M270 MLRS. Белият дом обаче забави доставката на тези оръжия, опасявайки се, че те ще бъдат използвани за нанасяне на удари по руска територия. Това предизвика "разочарование" в Киев, съобщиха източници на Politico в средата на май.

По-късно източници на CNN и The New York Times съобщиха, че Белият дом е готов да одобри доставката на РСЗО с голям обсег на действие, по-специално на HIMARS, за Украйна. В същото време Пентагонът в коментар за възможните доставки заяви, че не желае "да изпреварва събитията и да говори за решения, които все още не са взети".

На 26 май съветникът на ръководителя на украинската президентска канцелария Олексий Арестович заяви, че Украйна не може да забави напредването на руските войски в Донбас, тъй като не разполага с оръжие за нанасяне на удари по "оперативния тил" на руските войски. Арестович допълни, че въпросът за снабдяването на Украйна с необходимите ѝ оръжия е "тест за адекватност" за западните страни и засега те я "пренебрегват".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

3

Johnny B Goode

30.05 2022 в 22:56

Добре действа русия.
Задейства и дълбоко скритите тролове като Н@сран Босилек.

-5531

2

Ран Босилек

30.05 2022 в 22:31

И на психопата Дуда му забраниха да праща полско пушечно месо, америкянците се отказват от ракетите, навярно и Финляндия и Швеция няма да ги вземат в НАТО и постепенно всички освен ние ще почнат да си плащат в рубли. Тихата дипломация на Русия действа, макар да не се държат като клоуни като Зеления.

10298

1

AntiZ

30.05 2022 в 19:05

Простено му е на чичо Байдън! Държи се малко като КУРнела: хем няма да праща, хем праща! При това много!Ама много! Много много! И далекобойни ракети праща само клати пръст да не стрелят по Москва! Не че един ден и това няма да се случи...
 
X

Подкастът на OFFNews