Байдън определи кралица Елизабет II като блага и великодушна

OFFNews 14 юни 2021 в 12:49 2178 0

Снимка Getty Images

Американският президент Джо Байдън описа английската кралица като блага и великодушна. Елизабет II твърде много напомняла на майката на Байдън. Думите му дойдоха след срещата с монарха в замъка "Уиндзор", където заедно с американската първа дама Джил Байдън пиха чай с монарха.

Президентската двойка пристигна с хеликоптер от Корнуол след среща на седемте най-богати страни в света.

"Тя (Елизабет II) бе изключително любезна, имахме страхотен разговор, много дълъг. Не мисля, че ще се обиди, но тя ми напомняше за моята майка", каза Байдън след продължилата над час среща, цитиран от Ройтерс.

Кралицата е проявила интерес към руския президент Владимир Путин и лидера на Китайската комунистическа партия Си Дзинпин. Станало дума и за разликата между "Уиндзор" и Белия дом. 

"Казах й, че Белият дом може да се побере в задния двор на замъка", посочи Байдън и допълни, че е поканил кралицата там.

95-годишната Елизабет II е посрещнала гостите си в двора на замъка, където президентската двойка бе приета тържествено с военни почести.

Джо Байдън е 13-ият американски президент, който се среща с британската кралица. Преди него с нея среща са имали Доналд Тръмп през 2018 г., Барак Обама през 2016 г., Джордж У. Буш през 2008 г. и Роналд Рейгън през 1982 г.

Първата среща на Байдън с кралицата е през ноември 1982 г., когато като сенатор пътува до Великобритания за заседание на Британско-американската парламентарна група. Байдън бил част от група, която е била на аудиенция при Елизабет II по време на това посещение.

Байдън и съпругата му отпътуваха от летище Хийтроу с президентския самолет „Еърфорс 1“ за Брюксел, където се провежда среща с лидерите на членките на НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови