Байдън официално избран за президент

Тръмп отказа да уважи волята на хората, отказа да уважи закона и отказа да почете конституцията - заяви той в първата си остра критика към действащия президент

OFFNews 15 декември 2020 в 08:06 2791 0

Избирателната колегия приключи гласуването и утвърди победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ, съобщават Асошиейтед прес и БТА.

С гласовете на Хавай, последния щат, обявил резултата от гласуването, Байдън получава 306 гласа, а президентът Доналд Тръмп - 232. За победа са необходими 270 гласа.

Гласуването в Избирателната колегия обикновено е формална процедурна стъпка в президентските избори в САЩ. Тази година обаче изпъкна нейното значение, тъй като Тръмп отказа да признае загубата си. Той и съюзниците му заведоха около 50 дела, повечето от които бяха отхвърлени от съдиите, в това число и два пъти във Върховния съд на САЩ.

Гласовете на Избирателната колегия ще бъдат изпратени във Вашингтон и преброени на съвместно заседание на двете камари на Конгреса на 6 януари.

След официалната изборна победа за първи път Байдън разкритикува действащия президент Доналд Тръмп, че не е приел изборната си загуба. Той заяви още, че изборите са били „най-ясната демонстрация на истинската воля на американците“ и призова за „обръщане на страницата“ и обединение на нацията.

С отказа да приема загуба президентът е отказал да „уважи волята на хората, отказа да уважи закона и отказа да почете конституцията“ - заяви Байдън.

„Пламъкът на демокрацията бе запален в тази нация преди много време. Сега знаем, че нищо - нито пандемия, нито злоупотреба с власт могат да угасят този пламък,” допълни той.

Междувременно министърът на правосъдието Уилям Бар подаде оставка.

Според официални лица оставката е била подадена по време на „приятелски разговор“. Бар бе критикуван от президента за това, че публично e обявил, че няма доказателства за мащабни измами по изборите и за това, че е не е оповестил разследване срещу сина на Джо Байдън – Хънтър.

В писмо изпратено до държавния глава Бар съобщава, че ще се оттегли на 23 декември.

Мястото му ще бъде заето от заместника му Джеф Роузън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!