Байдън одобри продажбата на оръжие за Израел

OFFNews 17 май 2021 в 21:55 2046 0

Докато насилието между Израел и терористичната група "Хамас" ескалира, американският президент Джо Байдън одобри продажбата на оръжия на стойност 735 милиона долара на Израел.

Според доклад, публикуван във Вашингтон Пост, голяма част от предложената продажба е на боеприпаси за директни атаки, т.н. JDAMS, които превръщат така наречените "глупави" бомби в прецизно управлявани. Израел, който и преди е купувал голямо количество от JDAMS от САЩ, заяви, че използва прецизно управлявани бомби, за да атакува скривалищата на "Хамас" в Газа, за да избегне цивилни жертви.

Конгресът бе официално уведомен за предложената продажба на 5 май, дни преди напрежението между Израел и Палестина да се превърне в истинска война.

Съгласно американските закони, действащото правителство е длъжно да информира Конгреса за такива продажби, въпреки че официалното уведомление обикновено идва след неофициалното съгласие на Конгреса. След като бъде направено официалното уведомление, както в този случай, законодателите имат 20 дни да възразят.

Продажбата на оръжия от администрацията на Джо Байдън вероятно ще предизвика недоволство от поне някои членове от неговата партия, които са гласували в подкрепа на Палестина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша