Байдън обяви, че Путин може да навлезе в Украйна, и предизвика паника

Русия е струпала огромни сили на границата, Зеленски призова за спокойствие

Георги Ангелов 20 януари 2022 в 14:07 7626 9

Снимка Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че руският президент Владимир Путин ще предприеме военни действия в Украйна, след като струпва войски край границата, но подчерта, че пълномащабна война ще струва скъпо на Русия и икономиката ѝ. Това стана на пресконференция на 19 януари по повод навършването на една година от встъпването му в длъжност. Байдън смята, че Русия вероятно ще "влезе" в Украйна, но Путин все още не е взел това решение окончателно. Според него военната офанзива ще има тежки икономически последици за Русия, поради което руският президент все още не е предприел този ход.

"Не съм толкова сигурен, че е решил какво ще прави. Предполагам, че ще влезе. Той трябва да направи нещо", каза Байдън. Според него потенциална военна атака срещу Украйна ще бъде „катастрофа за Русия“, ще доведе до голям брой жертви, както и ще нанесе икономически и политически удар върху Москва. „Нашите съюзници и партньори са готови да наложат тежки санкции и значителни щети на Русия и руската икономика“, каза той. По думите му те биха включвали и санкции срещу енергийния сектор и биха направили невъзможно руските банки да търгуват с щатски долари.

Въпреки че руската армия е по-силна от тази на Украйна, Байдън смята, че загубата на човешки животи за руснаците ще бъде „голяма“. „Това не е просто някаква разходка за Русия. Във военно отношение имат огромно превъзходство. И Украйна също ще плати висока цена в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план“, заяви той. 

CNN цитира неназован украински правителствен представител с думите, че бил "шокиран от това как американският президент прави разлика между навлизане и нахлуване". Това давало на руския президент Владимир Путин "зелена светлина при желание да навлезе в Украйна". Известният сенатор от Републиканската партия Линдзи Греъм каза, че е "изумен" от изказванията на Байдън.

Говорителката на Белия дом Джен Псаки положи усилия да внесе яснота. "Президентът Байдън изтъкна ясно на руския президент: ако руските военни части преминат границата с Украйна, това ще е една нова инвазия, спрямо която САЩ и нашите съюзници ще реагират бързо, твърдо и решително", заяви Псаки.

Междувременно американският държавен секретар Антъни Блинкън пристигна днес в Берлин, за да разговаря със съюзниците на САЩ - дипломатическо усилие, което цели да разсее напрежението в отношенията с Москва заради Украйна, предаде Ройтерс.

Зеленски призова да не се изпада в паника

Президентът Володимир Зеленски призова във видеообръщение украинците да не изпадат в паника от новините за възможно руско нахлуване. Според украинския президент заплахата от война е съществувала през последните осем години и не е станала по-голяма.

"Информационното пространство е изпълнено с послания за война с Русия, за това, че инвазията може да започне още утре, във всеки един момент, и това вече е сигурно... А също така, че не сме готови, но изглежда, че няма да останем сами, че всички по света ни подкрепят, но и че всички в Украйна ще бъдат мобилизирани. Въпреки че всичко това все още не е сигурно", отбелязва Зеленски.

Според Зеленски сега се води активна атака "не срещу нашата земя, а срещу вашите нерви, за да има постоянно чувство на тревога, както и срещу емоциите на инвеститорите и конюнктурата за бизнеса, да се отслаби Украйна, за да се наложат отстъпки, така че нашето "не" да звучи по-слабо".

Зеленски смята, че единствената причина за паника ще е, ако украинците ѝ се поддадат. Президентът призова съгражданите си да запазят спокойствие, хладнокръвие и увереност в армията и в Украйна: "Не се самонавивайте, реагирайте на всичко разумно, не емоционално, с главата, не със сърцето, не крещете "всичко е пропаднало", а знайте, че всичко е под контрол и всичко върви по план."

Русия почти е приключила с изтеглянето на войските си към границата с Украйна

В сряда CNN публикува данни на украинското министерство на отбраната, според които Русия почти е приключила с изтеглянето на войските си към границата с Украйна. Според тези данни сухопътната групировка на границата вече наброява 106 000 военнослужещи, а заедно с военноморския и военновъздушния компонент - 127 000.

По данни на украинското военно разузнаване към западната граница са прехвърлени постоянно действащи войски от източните и централните райони на Русия. В края на декември и януари Русия премества към границата "доставки на боеприпаси, полеви болници и служби за сигурност", което според разузнаването потвърждава подготовката за настъпателни операции.

По оценки на разузнаването Русия подкрепя 35 000 сепаратисти в Източна Украйна и е разположила 3000 свои военни в региона.

Украинските военни смятат, че Русия може да използва ракети със среден обсег за унищожаване на жизненоважни обекти - към границата са преместени тактически групи от ракетни системи "Искандер". Към средата на януари на границата има 36 ракетни установки "Искандер". Ракетите от тези системи са способни да поразяват цели на разстояние 500-700 километра.

Руската разузнавателна дейност срещу Украйна също се е увеличила. По границата са разположени радио- и сателитни комуникационни единици, а броят на разузнавателните полети по границата се е утроил в сравнение със същия период на миналата година.

Секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов заяви в сряда, че за провеждането на пълномащабна военна операция на Русия ще са ѝ необходими повече от един милион военнослужещи.

Съюзниците помагат на Украйна да се въоръжи

Тъй като не е член на НАТО, Украйна не може да очаква военна помощ от Алианса при евентуално нахлуване на Русия, отбелязва агенция "Асошиейтед прес". Много страни членки на НАТО вече помагат на Украйна с оръжие. Британският министър на отбраната Бен Уолъс съобщи, че Обединеното кралство е започнало доставки на противотанкови оръжия за въоръжените сили на Украйна. Заедно с оръжията в Украйна ще бъде изпратен и британски персонал за обучение на украинските войници. Великобритания вече направи няколко полета с доставките на оръжие.

Държавният департамент на САЩ разреши днес на Литва, Латвия и Естония да изпращат американски ракети и други оръжия в Украйна, съобщи Ройтерс. Съгласно разпоредбите за контрол на износа страните трябва да получат одобрение от Държавния департамент, преди да прехвърлят на трети страни оръжия, които са получили от Съединените щати. Споразуменията за трансфер на трети страни ще позволят на Естония да прехвърли противотанкови ракети Javelin на Украйна, докато на Литва ще бъде разрешено да изпраща ракети Stinger, каза един от източниците на агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

8

dolivo

20.01 2022 в 17:38

тез изявления са писани от анализатори. този президент за разлика от предния, чете и работи със сътрудниците си

така е, има си тактика САЩ

Руския ботуш е в пъти по-омразен.

Като оставиха руските власти навремето да умрат от глад милиони украинци, сега ще сърбат омразата кармично предадена от баба на внуче за ужаса на руския ботуш

разбира се, че ще се хванат украинците за някой помагащ

американския модел е в пъти по добре от руската стагнация


1859

5

Ronik

20.01 2022 в 16:21

До момента само неадекватния Байдън претендира, че някой ще напада каквото и да е.

12499

4

anex

20.01 2022 в 15:45

Танкерите с LNG от САЩ пристигнаха. Вече Путин може да не е толкова уверен, че иска да напада.

3767

2

Име на профила

20.01 2022 в 14:50

И на него звездите му го говорят. Лошия оранжев човек беше всякакъв, ама слушаше войнствените пишман генерали от пентагона както правеше хилари и сега тоя.

1859

1

Ronik

20.01 2022 в 14:32

байдън не знае къде се намира