Байдън нарече Си ''диктатор'' след срещата на върха САЩ - Китай

OFFNews 17 ноември 2023 в 10:30 1437 2

Среща на върха

Снимка БТА/AP

Си Дзинпин се ръкува с Джо Байдън

Американският президент Джо Байдън и китайският му колега Си Дзинпин възобновиха диалога между двете страни, който беше преустановен за повече от година. Двамата лидери обаче не пропуснаха да демонстрират и своите различия. В края на пресконференция, посветена на резултатите от срещата на върха, президентът на САЩ заяви, че все още смята китайския си колега за "диктатор", съобщава БТА.

"Той е диктатор - в смисъл, че управлява държава, която е комунистическа и е с форма на управление, напълно различна от нашата", каза Байдън, използвайки формулировка, която и в миналото е предизвиквала гнева на Пекин.

Миналия март Си получи трети мандат като президент, когато близо 3000 членове на парламента на Китай гласуваха единодушно за него на избори, в които нямаше друг кандидат. Той е смятан за най-влиятелния китайски лидер след Мао Дзедун. 

Когато Байдън квалифицира по подобен начин Си Дзинпин през юни, Китай нарече твърденията му абсурдни и провокация. Спорът обаче не попречи на двете страни да проведат обширни разговори, насочени към подобряване на обтегнатите отношения.

Реакцията от Китай не закъсня и този път. В отговор на изказването на американския държавен глава външното министерство на Китай заяви, че "твърдо се противопоставя" на забележките, без да споменава Байдън по име.

"Това изявление е изключително погрешно и безотговорно политическо манипулиране", изтъкна говорителят на външното министерство Мао Нинг, цитиран от Ройтерс.

"Трябва да се отбележи, че винаги ще има някои хора със скрити мотиви, които се опитват да навредят на отношенията между САЩ и Китай, те са обречени на провал", допълни още Нинг.

Срещата в сряда между двамата президенти ще доведе до възобновяване на военните комуникации на високо равнище. Байдън определи четиричасовата среща като "конструктивна и продуктивна" и увери, че той и китайският му колега ще могат да вдигнат телефона и да говорят "директно и незабавно" в случай на криза.

Според американската страна президентът на Китай се е съгласил да предприеме "редица важни мерки за значително намаляване на доставките" на веществата, от които се произвежда фентанилът. Силният синтетичен наркотик причинява десетки хиляди смъртни случаи от свръхдози всяка година в САЩ, а основният доставчик на химическите прекурсори за образуването му е Китай.

Тази новина е добре дошла за Джо Байдън, който води предизборна кампания за втори мандат и редовно е обвиняван от републиканските си опоненти, че не прави достатъчно за борбата с трафика на наркотици.

Тайван

Темата за Тайван продължава да бъде основна ябълка на раздора за Вашингтон и Пекин. Си Дзинпин, изправен пред влошаващото се икономическо и социално положение в Китай, не е склонен да проявява слабост по отношение на острова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

17.11 2023 в 11:39

А не, бе, Китай не е диктатура, а напълно демократична страна! ;)

400

1

демотиватор

17.11 2023 в 10:43

Що, да не е излъгал? (ジ)
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика