Байдън може да накаже Москва заради кибератака срещу месар

OFFNews 03 юни 2021 в 08:33 1359 0

Американският президент Джо Байдън заяви, че „разглежда“ вариант за възможни ответни действия след като Белият Дом свърза Русия с кибератаката срещу най-големия месопроизводител в света Джей Би Ес през почивните дни.

За някои случилото се може да е умишлено повдигане на залозите за срещата между Байдън и руския президент Владимир Путин след около 2 седмици. Но на въпрос дали смята, че атаката е тест от страна на Путин, Байдън отговори с „не“.

Атаката през уикенда е приписана на киберкриминалната група REvil. Засегнати са били сървъри, които са поддържали работата на Джей Би Ес в Северна Америка и Австралия. Резервните сървъри на компанията, базирана в Бразилия, не са пострадали. Няма официално информация дали е искан откуп.

Белият Дом не обвини конкретно Кремъл, а прокара идеята за криминални групи, които работят в Русия, но говорителят на Байдън Джен Саки каза, че „отговорни държави не укриват“ киберпрестъпници.

Сега системите на Джей Би Се се връщат към нормален ритъм, но атаката може да окаже влияние на цените на месото и то след като неотдавна друга хакерска намеса доведе до скок в цените на горивото в страната.

Междувременно от най-голямата транзитна система в страната, тази в Ню Йорк, потвърдиха за телевизия Ен Би Си, че през април са станали обект на кибератака. Източници, разглеждащи случая, подозират Китай, посочва телевизията.

Експерти по киберсигурност, цитирани от АП казват, че атаките срещу ключови сектори от американската икономика са доказателство че от индустрията години наред не са вземали насериозно предупрежденията за заплахи. През 2012 американските законодатели не приеха законопроект, който би поставил стандарти за киберсигурност за ключови индустрии. Тогава Американската търговска камара и други бизнес групи лобираха против законопроекта с довода, че е намеса на правителството на свободния пазар, припомня Асошиейтед прес, цитирана от БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!